Discriminarea, o problemă în România
Participant la cea de-a VIII-a Conferinţă EuRoQuod de la Curtea de Apel Alba Iulia, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, Asztalos Csaba, consideră că :
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 octombrie 2015, 12:32
Discriminarea este în continuare o problemă în România!
A crescut numărul de cazuri în care s-a constatat fapta de discriminare. Numărul de plângeri înregistrate sunt între 800 şi 900 pe an, dar numărul de cazuri în care s-au aplicat sancţiuni a crescut. Anul trecut am avut 143 de sancţiuni faţă de 103 câte am avut în anul 2013.
Trebuie să menţionez că dacă un cetăţean se adresează instanţei de judecată, judecătorul are obligaţia să solicite un punct de vedere consultativ pe probleme de discriminare de la instituţia specializată, respectiv Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dacă procesul are ca obiect o posibilă discriminare. Emitem anual în jur de 4500 de puncte de vedere în toată ţara.
Cele mai vizate discriminări sunt în special: criteriul de vârstă, criteriul de gen, etnic sau de dizabilitate, dar la nivel de percepţie cel mai marginalizat punct este cel al persoanei infectate cu HIV şi bolnavă de SIDA, consumatorii de droguri şi cei cu dizabilităţi mintale. (Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării)
Cezar Firu
Ascultă Radio Cluj online AICI: