Duel culinar româno-portughez
Gastronomia tradiţională românească a fost prezentată alături de cea portugheză publicului din Alba Iulia la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Festivalului 6 Continentes, protagonişti: chef Jose Vagos – patronul restaurantului Old Lisbon din Sibiu şi renumitul chef Cosmin Toma, din Alba Iulia.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 octombrie 2015, 09:57 / actualizat: 21 octombrie 2015, 9:52
Prânzul zilei de duminică, 18 octombrie 2015, a însemnat debutul duelului culinar, unde publicul prezent la Social Pub 1880 a putut asista la realizarea preparatelor culinare de către cei doi chefi şi mai apoi să îşi încânte papilele gustative cu preparatele realizate. Aperitivul portughez a adus pe masă un preparat din creveţi, gătiţi în ulei de măsline, asezonaţi cu brandy şi fulgi de ardei iuţi. Albaiulianul Cosmin Toma a reinventat într-un stil original, cârnăciorii picanţi, înveliţi în dovlecel, alături de fasolea bătută parfumată cu mentă şi piure de mazăre.
Desertul binecunoscut lapte de pasăre a fost şi el reinventat într-o variantă originală.
Preparatele au fost savurate alături de vinuri de pe Târnave ale Companiei Jidvei: Ana Sauvignon Blanc, Maria Pinot Gris şi Nec Plus Ultra Rose, medaliate cu aur la concursuri naţionale şi internaţionale, prezentate cu profesionalism şi multă dedicaţie pentru meserie de oenologul Dan Moldovan.
Seara de duminică, găzduită de Enjoy life Club, a fost dedicată vinurilor portugheze, prezentate incitant şi dinamic de somelierul Adrian Butuc, care a făcut un periplu geografic şi cultural prin însorita Portugalie prin cele trei vinuri: Vinho Verde, vin roşu Teho şi inegalabilul Vin de Porto .
Momentele de degustare au fost completate de teatru interactiv prezentate de trupa de teatru Skepsis din Alba Iulia.
Cezar Firu
Ascultă Radio Cluj online AICI: