Osteoporoza sau „boala tăcută”
Astăzi suntem îndemnaţi să ne iubim oasele şi să ne îngrijim de sănătatea lor. E Ziua Mondială a Osteoporozei.
Articol editat de , 20 octombrie 2015, 06:00 / actualizat: 21 octombrie 2015, 10:05
Denumită adesea boala tăcută, osteoporoza reprezintă o problemă globală din ce în ce mai importantă.
Cunoscută drept boala oaselor demineralizate, această afecţiune apare în special la femeile cu menopauză prematură, datorită deficitului de hormon estrogen, hormon care nu mai este secretat în cantităţi suficiente de ovare, care se atrofiază. În absenţa acestui hormon, apar tulburări în asimilarea şi fixarea calciului, fapt ce duce cu timpul la slăbirea oaselor, care la investigaţiile radiologice arată nu ca o masă compactă, ci cu o anumită porozitate, de unde şi numele de osteoporoză.
Specialiştii spun că acest deficit de hormon estrogen poate fi compensat de o alimentaţie adecvată, menită să relanseze activitatea hormonală.
În această alimentaţie este esenţială renunţarea la produsele toxice, iar aici la loc de frunte se află carnea, zahărul şi alimentele cu aditivi sintetici. Ne este recomandat să ne îndreptăm atenţia spre aşa numita hrană vie, pe bază de legume şi fructe proaspete, la care se adaugă cerealele nedecorticate, seminţele oleaginoase şi leguminoasele.
Printre alimentele reîntineritoare, care conţin acest hormon estrogen, în stare naturală, sunt: măslinele negre, consumate ca atare, uleiul din măsline, obţinut prin presare la rece (ulei extravirgin), folosit la salate, germenii de grâu, lăptişorul de matcă, rădăcina de ţelină crudă şi frunzele verzi de ţelină, soia boabe şi mai ales germenii de soia, fulgii de ovăz, miezul de nucă, seminţele de floarea-soarelui neprăjite şi susanul care poate fi folosit ca pastă sau sub formă de seminţe neprăjite.
În România una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani se confruntă cu probleme legate de fragilitatea oaselor.
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.