Clujul, primul la defrișări
Aproape 80 la sută din defrişările ilegale din România s-au produs în judeţele Cluj, Alba şi Maramureş. Un raport al Greenpeace arată că în acest clasament Clujul ocupă primul loc, cu un procent de 37 la sută din totalul tăierilor necontrolate.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 octombrie 2015, 11:59
Şeful Inspectoratului Teritorial Silvic Cluj, Istrate Ştetco spune că fenomenul este cunoscut şi, în urma constatărilor făcute în teren, a fost sesizat parchetul:
Din judeţul Cluj cea mai afectată este zona Munţilor Apuseni, în special Măguri-Răcătău, Mărişelu şi parte din comuna Albac din Alba, dar care are pădure în proprietate în judeţul Cluj. La o estimare a noastră, făcută încă din 2013, aveam undeva la 1000 – 1100 de hectare de pe care s-a îndepărtat întreaga vegetaţie forestieră. Au fost evaluate pagubele şi a fost sesizat parchetul. Pagubele sunt destul de mari. La nivelul Clujului, din 2012 şi până în prezent, se ridică la aproximativ 85 de milioane de lei. (Istrate Ştetco)
Pagubele totale produse de defrişări în anii 2013-2014 depăşesc 52 de milioane de euro. Raportul asociaţiei arată că numai în aceşti doi ani autorităţile au identificat la nivel naţional o cantitate de un milion de metri cubi de masă lemnoasă tăiată fără avizele necesare.
În ultima perioada se înregistrează o reducere a tăierilor ilegale. Odată cu introducerea radarului pădurilor, maşinile care transportă lemne trebuie să anunţe ruta pe care o folosesc, iar reprezentanţii instituţiilor de control pot verifica dacă transportul este legal sau nu. Raportul Greenpeace atrage însă atenţia că aceste măsuri nu sunt suficiente, în România ritmul defrişărilor ilegale menţinându-se la o cotă alarmantă, de 3 hectare pe oră.
Mihai Miclăuş
Ascultă Radio Cluj online AICI: