Cantități imense de lemn obținute din surse ilegale
România nu a pus în aplicare Regulamentul UE privind exploatarea şi comercializarea lemnului pentru a preveni pătrunderea celui obţinut ilegal pe piaţa comunitară, spune Curtea Europeană de Conturi intr-un raport.
Articol editat de , 23 octombrie 2015, 10:26
Şi Agenţia pentru Investigaţii de Mediu arată că aproximativ 50 la sută din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale. În majoritatea cazurilor destinaţia acestuia a fost compania austriacă Schweighofer. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că această firmă a făcut deja obiectul unei anchete, că s-au dat amenzi şi că s-a confiscat o parte din lemnul tăiat ilegal.
În urma raportului respectiv, pe care l-a încheiat Direcția de Control, a fost confiscată și masă lemnoasă, au fost date amenzi de peste două milioane de lei. Ancheta este în derulare, dar la ora actuală, este preluată de către alte instituții ale statului. (Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului)
Ministrul Mediului a precizat că multe dintre firmele care au introdus masă lemnoasă în compania austriacă erau societăţi comerciale-fantomă sau obţinuseră lemnul pe căi ilegale.
În replică, reprezentanţii Holtzindustrie Schweighofer subliniază că impune furnizorilor să respecte toată legislaţia în vigoare şi să dovedească provenienţa legală a materialului lemnos pe care îl livrează. Mai mult decât atât – insistă compania – nu doar refuză orice transport de lemn suspect care nu prezintă documentele legale complete şi corecte, ci îl şi raportează autorităţilor competente, pentru a investiga şi sancţiona eventualele nereguli.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: