Viitorul Centrului Ecologic de Deșeuri din Feleac
Locuitorii comunei clujene Feleacu sunt nemulţumiţi de modul în care administraţia judeţului vrea să construiască centrul ecologic de deşeuri.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 octombrie 2015, 14:44
Consiliul Local a acordat un teren de 60 de hectare pe care să se realizeze investiţia iar acum nu mai primeşte niciun ban în schimbul acestui teren. Mai mult, există şi o hotărâre judecătorească ce dă dreptate Consiliului Judeţean, stabilind că nu trebuie plătită nicio redevenţă pentru teren.
Părerile felecanilor sunt împărţite în ceea ce priveşte construcţia Centrului Ecologic pe raza comunei lor. Când vine vorba de bani însă, toţi spun că nu se poate să cedezi gratis un teren al comunei:
Era vorba că se face rampă ecologică. Dacă primăria şi consilierii şi toţi or fost de acord, omul de rând ce să poată comenta? Da’ nu cred că îi corect să nu se dea bani. Terenu’ ăla o fost al cuiva; a’ felecanilor, a’ bunicilor, a’ străbunicilor noştri. comentează situaţia o femeie.
Mie personal nu-mi convine să se facă aicea. În primul rând pentru mirosul care vine de la groapa de gunoi. Da’ şi să facă pe terenul nost’ şi nici nu vor să despăgubească, asta-i inadmisibil. adaugă un bătrân de vreo 70 de ani.
Di ce nu fac la Pata Rât? Di ce nu se face acolo? Păi oriunde s-or dat bani. Păntru orice. Şi la noi di ce nu să dă? îşi arată nedumerirea o altă săteancă.
Terenul îi cam în zona unde o fost groapa veche. Nu-i chiar aşa de aproape. Cam aceeaşi treaba îi, nu s-o modificat mult distanţa. S-o auzit prima dată că să dă un fel de chirie, explică un bărbat care e mai bine informat.
Nemulţumit este şi primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea, care spune că iniţial înţelegerea cu administraţia judeţului prevedea plata unei redevenţe anuale, iar acum nimeni nu mai vrea să audă de aceşti bani.
Nicolae Balea avertizează că nu se va da bătut până când comuna nu va primi ceea ce i se cuvine:
În primul rând eu nu comentez deciziile instanţei. Doi la mână, o să informez Consiliul Local despre această sentinţă. Oricum, dacă am pierdut o bătălie nu înseamnă că am pierdut războiul. Mai avem încă trei căi de atac şi vom face tot posibilul pentru ca drepturile comunei Feleacu să fie recunoscute. De acum înainte o să urmeze măsuri mai dure, cum se zice. Nu vă pot spune încă ce vom face, pentru că nu vreau să dezvălui strategia. Dar staţi liniştiţi, mie îmi place marea; la alţii le place numai spuma mării. (primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea)
Centrul Ecologic de Depozitare a Deşeurilor se construieşte pe un teren de 60 de hectare aflat în proprietatea comunei Feleacu. Locaţia se află în zona centurii de ocolire Vâlcele – Apahida, în apropierea vechii rampe de gunoi de la Pata Rât.
Mihai Miclăuş
Ascultă Radio Cluj online AICI: