Ion Cantacuzino- cercetătorul care a răpus holera
Născut la 25 noiembrie 1863, Ion Cantacuzino este una dintre cele mai ilustre personalităţi ştiinţifice ale României.
Tatăl său, Ion Cantacuzino, era jurist şi a fost ministru în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, iar mama sa, Maria, era fiica generalului Mavros, secretarul şi ajutorul lui Kiseleff.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 24 octombrie 2015, 08:52
Pentru a înţelege cât de bogată, renumită şi influentă era familia în care s-a născut, trebuie înţeles că neamul Cantacuzinilor este descendentă din Imparatul Bizantului Ioan al IV-lea Cantacuzino (a domnit între 1347–1354) şi a numărat domnitori şi prinţi ce au condus Valahia, Moldova şi Rusia.
Povestea vieţii doctorului Cantacuzino este cu atât mai interesantă cu cât rudele sale îi puteau asigura un trai cu adevărat regal.
Palatele Cantacuzino din Bucureşti şi Buşteni sunt doar două dintre edificiile monumentale clădite de către acest neam de adevaraţi nababi.
Tatăl său, Ion Cantacuzino, a fost ministru sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, iar mama sa, Maria Cantacuzino, era fiica generalului Mavros, secretarul şi ajutorul lui Kiseleff şi guvernatorul Ţărilor Române.
După cum era de aşteptat, pentru bogaţia mediului din care provenea, primii ani de şcoala i-a făcut acasă, cu profesori particulari.
Mama sa a fost si cea care a observat calitatile intelectuale desavârsite ale fiului sau si l-a îndemnat sa-si continue studiile la o scoala renumita din Paris.
Interesant este faptul că Facultatea de Medicină nu a fost prima sa opţiune. Ion Cantacuzino a studiat mai întâi literele, filosofia şi ştiinţele. Destinul însă, aşa cum se întâmplă tuturor în viaţă, i-a îndreptat paşii în Franţa spre Facultatea de Medicină, acolo unde s-a înscris în 1887.
Articolul integral, AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.