Drumuri pentru analize la dosarul hepatitei C
Din această săptămână, pacienții cu hepatită cronică virală C şi de ciroză hepatică C (stadiu de fibroză F4) pot solicita de la medicii de specialitate vouchere pentru analize gratuite, analize care trebuie ataşate dosarului pentru aprobarea tratamentului fără interferon.
Articol editat de cristina.rusu, 26 octombrie 2015, 15:16
Analizele pot fi făcute însă în numai nouă centre din ţară, lucru care îi va pune pe bolnavi pe drumuri.
Investigaţiile vor putea fi făcute în 50 de laboratoare şi centre de recoltare din nouă oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mures, Timişoara şi Oradea.
Lista laboratoarelor şi centrelor de recoltare e publicată pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Dosarele pacienţilor ale căror testări sunt făcute în alt laborator decât în cele anunţate oficial nu vor fi luate în considerare.
Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) spun că în acest fel pacienţii vor fi puşi din nou pe drumuri.
„Nu s-a ţinut cont de faptul că aceşti oameni vor fi plimbaţi pe drumuri. Nu este normal. Până acum, pacienţii puteau să îşi depună dosarele în judeţele de care aparţineau. Dacă pacientul era din Alba Iulia, putea să îşi depună dosarul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate de care aparţinea. Acum, el trebuie să vină să şi-l depună fie la Cluj, fie la Oradea, Timişoara, Târgu Mureş sau Sibiu. Aceşti oameni trebuie să îşi facă analizele de dimineaţă. Vin cu o seară înainte. Cine le plăteşte cazarea? Cine le plăteşte transportul? Dacă li se face rău? Sunt oameni aflaţi în boală avansată. Nimeni nu s-a gândit la lucrurile acestea.” (Marinela Debu, preşedinta APAH-RO)
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România se zbate de mai multă vreme să obţină decontarea tratamentului fără interferon. Se poate vorbi de o luptă câştigată?
„Până nu văd primii oameni salvaţi, primele vieţi salvate, nu pot să spun că e o luptă câştigată. Pot să spun că sunt mici bătălii câştigate. Dar războiul e câştigat când vedem primele bătălii salvate”, spune Marinela Debu.
Ioana Bindea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.