Ascultă Radio România Cluj Live

Sfaturi pentru un sistem imunitar puternic

Nutriţioniştii îndeamnă oamenii să mănânce fructe şi legume în fiecare zi pentru a ajuta organismul să se apere împotriva răcelilor.

Sfaturi pentru un sistem imunitar puternic

Articol editat de cristina.rusu, 26 octombrie 2015, 10:20

Fructele şi legumele colorate acoperă o gamă largă de vitamine.

Temperaturile scad, aerul este umed şi începe deja sezonul rece. Oamenii au nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a ţine la distanţă răceala şi gripa.

Iată câteva sfaturi pentru a întări imunitatea organismului:

1. Legume şi fructe: Practic, acest lucru nu este dificil. O dietă echilibrată oferă organismului uman, corpului, toate substanţele nutritive esenţiale de care are nevoie sistemul imunitar.

Cei care consumă zilnic trei porţii de legume şi două porţii de fructe au o combinaţie optimă de vitamine, minerale şi fitochimicale. În special vitaminele A, B 6, C, D şi E întăresc sistemul imunitar. (Anika Brieske, nutriţionist şi lector la Universitatea germană de Prevenire şi Management Sanitar (DHfPG)/ BSA -Akademie)

2. Alimentele de origine animală – cum ar fi laptele, gălbenuşul de ou, peştele – sunt surse bune de vitamina A.

Bogate în vitamina C sunt fructele de pădure, merele, ardeiul gras, broccoli, varza şi cătina.

Grăsimea de peşte, cum ar fi heringul, somonul şi macroul, este considerată un bun furnizor de vitamina D – a mai spus nutriţionistul.

3. Uleiurile vegetale și nucile sunt surse ideale de vitamina E.

Vitamina B6 se găseşte, printre altele, în cartofi, avocado şi produse lactate.

Potrivit nutriţionistului, pentru a profita cât mai mult de vitamine, legumele trebuie pregătite cât mai uşor posibil, la cuptor sau fierte, însă pot fi consumate şi crude în salate sau într-un smoothie galben, roşu sau verde.

4. Minerale: Pe lângă vitamine, mineralele zinc şi seleniu joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar.

Zincul se găseşte în carne, ficat, dar şi în linte şi fulgi de ovăz. Peştele, carnea, ouăle de găină şi nucile sunt bogate în seleniu.

În sezonul rece, efecte benefice asupra organismului au, de asemenea, ghimbirul, socul şi ceaiul de tei.

5. Odihna: Pentru un sistem imunitar stabil pe termen lung şi pentru a rămâne sănătos, organismul are nevoie de odihnă şi regenerare.

Trebuie evitat, deci, stresul cronic. În plus, în sezonul rece, mersul pe jos, plimbările ajută la tonifierea organismului – adaugă nutriţionistul Anika Brieske.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate