Gheorghe Leonida a creat chipul celebrei statui a lui Iisus de la Rio de Janeiro
Închipuiti-vă astăzi o familie cu foarte mulți copii. Cu siguranță ați spune că este o familie săracă, iar aceştia nu au nicio şansă de afirmare.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 27 octombrie 2015, 08:25
Ei bine, Gheorghe Leonida, unul dintre cei mai interesanți sculptori ai României interbelice, a văzut lumina zilei într-o familie influentă din clasa de mijloc, cu 11 copii, dintre care, cel puțin încă trei sunt celebri şi au scris istorie pentru țara noastră.
S-a născut la Galați, în 1893. Când tatăl său, ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească oraşul, Gheorghe l-a urmat la Bucureşti, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la Conservatorul de Arte Frumoase.
A debutat în 1915, la Salonul Național din Bucureşti.
Ca toți tinerii din generația sa este trimis pe front, în Primul Război Mondial. La terminarea acestuia îşi continuă studiile de artă în Italia, timp de trei ani, la Roma. Aici a trăit prima sa recunoaştere internaţională ca artist, prin premiul care i s-a acordat pentru lucrarea „Somnul”, expusă la Salonul Naţional de Artă.
După trei ani se îndreaptă către Paris, unde urmează cursurile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase. În 1927 primeşte o altă distincţie, Marele Premiu, conferit de astă dată pentru lucrarea „Diavolul”, prezentată la Salonul Naţional.
Presa pariziană a scris în termenii cei mai elogioşi despre lucrarea sa. Tot în capitala Franței, Gheorghe Leonida îl cunoaşte pe sculptorul francez de origine poloneză Paul Landowski, care îi apreciază calităţile de portretist şi îl cooptează în echipa care va realiza în nouă ani celebrul monument brazilian simbol al creştinismului, „Cristo Rodentor” („Cristos Mântuitorul”), care domină muntele Corcovado din Rio de Janeiro.
Aparţinând stilului Art-Deco, statuia a fost inaugurată în octombrie 1931. Dimensiunile sale o clasifică printre minunile moderne ale lumii. Are înălţimea de 38 m, iar lăţimea la nivelul braţelor desfăcute este de 28 m. Greutatea totală este de peste 1100 de tone. Este construită din beton armat, peste care s-a aşezat un strat de saponit.
Sculptorul român este cel care a executat chipul Mântuitorului, de aproape 4 m. Contribuția românului e atestată şi în cartea acad. Atico Vilas-Boas da Mota, brazilian.
O statuie simbol pentru catolicii din întreaga lume. În scurta sa viață Gheorghe Leonida a realizat de asemenea numeroase portrete, compoziţii şi nuduri. Sculptura din bronz „Eva” în care personajul este prezentat într-o graţioasă mişcare, poate fi văzută în spaţiul verde din faţa fostului Palat Regal, astăzi sediul Muzeul Naţional de Artă al României. ”Prometeu”, ”Aşteptare”, ”Nimfă dormind” sunt lucrări care se disting prin armonia şi expresivitatea formelor.
Articolul integral, AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.