Alexandra Lipovan şi povestea clătitelor
Cu o înfăţişare ce ar recomanda-o mai degrabă pentru podiumurile de prezentare a modei, sătmăreanca Alexandra Lipovan demonstrează că dincolo de fragilitate şi un chip delicat se pot afla ambiţie, determinare şi puterea de-a depăşi singură obstacole care, pentru mulţi dintre tineri ar fi asemeni Everestului.
Articol editat de , 28 octombrie 2015, 06:00
Rămasă fără mamă înainte de absolvirea clasei a VIII-a şi fără tată înainte de terminarea liceului, Alexandra a refuzat să fie compătimită şi să-şi plângă de milă.
A urmat o facultate în Cluj, iar în timpul masteratului a pus bazele unei afaceri proprii, în Satu Mare: Clătităria ClaTos!
O căsuţă rustică din lemn, amplasată, după drumuri repetate la Primărie, în zona centrală a oraşului, unde, în condiţii de igienă ce ar putea da clasă multor restaurante cu ştaif, banala clătită devine o adevărată poveste cu gust sărat sau dulce, în funcţie de preferinţele clienţilor.
Reţeta este cea clasică, pe care eu am personalizat-o adăugând ingrediente şi mirodenii după gustul meu. Sunt aproximativ 40 de sortimente a căror umplutură depinde de gusturile şi preferinţele clienţilor. Pentru clătitele dulci avem patru umpluturi de bază, cu ciocolată, vanilie, miere şi brânză, iar la fiecare dintre acestea se pot adăuga diferite fructe, cereale sau seminţe. Cele sărate, sunt clătite aperitiv şi patru sortimente: cu şuncă, ou şi cașcaval, cu brânză sărată şi verdeaţă, cu ciuperci şi usturoi, şi cea clasică, cu caşcaval şi smântână. (Alexandra Lipovan)
Încurajată de unii dintre prieteni, sfătuită de foarte mulţi să renunţe, Alexandra şi-a deschis afacerea cu aproape trei ani în urmă, conştientă că nu trebuie să bată pasul pe loc şi convinsă că dacă doreşte să evolueze, trebuie să investească şi să înveţe mereu de la alţii
Pentru a te menţine pe piaţă, consider că în primii trei ani de activitate este nevoie să investeşti şi să reinvesteşti. La fel am procedat şi eu. Am schimbat ambalajele neutre cu altele personalizate, am reuşit ca denumirea Clătităria ClaTos să devină marcă înregistrată, am început să ieşim la evenimente precum petrecerile pentru copii, dar şi la altele mai elitiste precum nunţile şi botezurile. Recunosc, îmi fac mereu planuri, iar primii paşi pe care mi i-am propus, i-am realizat. Următorii paşi vor însemna licenţierea acestui concept sub formă de franciză, iar în viitorul cât mai apropiat să deschid un punct de lucru în Cluj Napoca. (Alexandra Lipovan)
Dacă ingredientele care transformă în poveşti clătitele sătmărencei pot fi nelimitate, acelea ce stau la baza unei afaceri de succes sunt doar câteva: să ştii ce vrei, să nu accepţi să renunţi şi să ai răbdare să baţi la uşi până ţi se deschid, spune Alexandra.
Când porneşti o afacere, e nevoie de curajul de-a face anumiţi paşi. Este nevoie de curaj şi insistenţă în încercarea de-a deschide uşile închise pentru a demonstra că ceea ce vrei să faci este ceva pozitiv şi plăcut. Cred că orice afacere începe atât din considerente financiare, cât şi din dorinţa de-a demonstra că poţi să faci bine ceea ce îţi doreşti şi îţi place. (Alexandra Lipovan)
Din cauza greutăţilor pe care le-a depăşit singură, povestea Alexandrei Lipovan nu este una comună. Cu demnitate, ea şi-a ales drumul pe care doreşte să meargă şi a reuşit.
Iar primele rezultate n-au întârziat să apară: astă vară, afacerea tinerei de 27 de ani din Satu Mare a ajuns în atenţia reprezentanţilor Ambasadei SUA la Bucureşti, care i-au acordat distincţia de antreprenor al lunii iunie.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.