De ce carnea roşie şi mezelurile sunt cancerigene? În ce cantitate trebuie consumate?
În urma cercetărilor realizate de experţii Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a constatat că pigmentul care dă culoare cărnii roşii, hematina, ar afecta mucoasa intestinului uman, însă în aceeaşi măsură un alt factor de risc în apariţia cancerului îl constituie şi modalitatea de conservare prin afumare sau adăugarea de conservanţi.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 octombrie 2015, 08:12
Există deja dovezi solide că produsele din carne procesată, consumate chiar şi în cantităţi mici, ar creşte riscul de cancer la colon.
Astfel, raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va include carnea procesată, precum salamul, cârnaţii, micii, carnea tocată, costiţa sau şunca, în categoria „cancerigenă pentru oameni”.
Producătorii contestă aceste cercetări si susţin că produsele din carne nu sunt dăunătoare dacă respectă reţetele tradiţionale şi folosesc ingrediente naturale.
La noi se produce tradiţional după vechile reţete. Toată carnea pe care o folosim un este congelată. Ingredientele şi condimentele, precum piperul boabe, nucşoara, enibahar, le cumpărăm şi le măcinăm noi pentru ca toate să fie în stare pură.
Nu folosim adjuvanţi sau aditivi alimentari, nici măcar soia, ceea ce face ca produsele noastre să se diferenţieze faţă de alte produse de pe piaţă. Iar afumătura se face cu rumeguş şi lemn de esenţă tare.
Vânzările noastre nu vor fi afectate, având în vedere că produsele noastre sunt 100% din carne, tradiţionale. (Lenuţa Ilea, reprezentantul unei celebre carmangerii clujene, care promovează produsele fără adaosuri chimice)
Nici consumatorii nu se arată foarte impresionaţi de rezultatele studiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii:
–Nu prea consum mezeluri, dar dacă sunt cancerigene ce mai mâncăm de acum încolo? Cine merge la servici ce îşi împachetează?
–Eu mănânc salam, şuncă…. Ştiu că nu sunt sănătoase, dar tot o să consum, dacă altceva nu este.
–Eu consum piept de porc şi cârnaţi din când în când. Şuncă mai mănânc, dar cremvurşti nu, pentru că ştiu că un sunt sănătoşi.
Specialiştii avertizează, însă, că riscurile sunt reale.
Medicul nutriţionist clujean, Mădălina Indrie, confirmă efectele negative ale cărnii procesate asupra organismului uman şi ne spune dacă este sau nu sănătos să o mai consumăm:
Trebuie să ne gândim că atât carnea roşie cât şi mezelurile, în special, sunt un factor de risc pentru apariţia cancerului. Dar asta nu înseamnă că este o certitudine. Trebuie îndeplinite şi alte elemente pentru a se produce apariţia formaţiunilor canceroase. Depinde şi de alţi factori precum consumul în exces şi obezitatea, care este un factor de risc perfect pentru cancerul de colon. O dată pe lună, o bucată de cârnaţi sau şuncă, nu va putea face niciun rău. Moderaţia va fi cheia în continuare. (Mădălina Indrie)
E greu să vorbeşti în România despre renunţarea la produsele din carne, în special cu două luni înainte de Crăciun. Este foarte important, însă, să ne asigurăm că acestea sunt cât se poate de sănătoase, fără adaosuri chimice şi să le consumăm cu moderaţie.
Corina Gliguța
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.