Iuliu Hațieganu – medicul care a păstrat vie flacăra ştiinţei şi a conştiinţei
Medicina este ştiinţă şi conştiinţă, încălzită de iubirea de oameni, obişnuia să spună medicul clujean, iar cu acest citat se deschide siteul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, instituţie care îi poartă numele.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 octombrie 2015, 07:58
Iuliu Haţieganu s-a născut pe Valea Someşului, în familia unui preot greco-catolic, cu 13 copii. A făcut gimnaziul la Blaj, unde a fost coleg de clasă cu viitorul cardinal Iuliu Hossu. Religia urma să fie unul dintre păcatele de care s-au folosit mai târziu comuniştii atunci când a intrat în vizorul organelor de represiune şi a fost îndepărtat de la catedră.
Se întâmpla în anul 1948, când era deja un medic strălucit.
Specialitatea lui Iuliu Haţieganu era medicina internă, însă pe lângă cercetările şi lucrările publicate în domeniul tuberculozei, numele lui este sinonim cu întemeierea învăţământului medical clujean.
Avea numai 34 de ani când a susţinut prima prelegere universitară în limba română din Transilvania.
Astăzi este unanim recunoscut faptul că doctorii din Cluj şi profesorii de la UMF sunt printre cei mai buni din ţară, iar acest lucru i se datorează şi lui Iuliu Haţieganu.
Articolul integral, AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.