O nouă pistă de biciclete unește România și Ungaria
Pista de biciclete între Oradea și Berettyoujfalu, s-a realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria– România 2007-2013, prima pistă transfrontaliera, cu o lungime de 35 de km.
Articol editat de cristina.rusu, 29 octombrie 2015, 09:14
Lucrările la pista de biciclete Oradea – Berettyoujfalu au început în anul 2013, iar tronsoanele II și III ale pistei de biciclete de pe raza municipiului Oradea care face legătura cu pista de biciclete din comuna Borș reprezintă prelungiri ale tronsonului I (pista de biciclete inițială), realizarea lor fiind posibilă datorită economiilor realizate de municipalitatea orădeană, economii provenite atât din diferența de bani dintre valoarea estimată și valoarea contractată a contractelor, dar și din economiile realizate în timpul execuției lucrărilor.
La eveniment au participat Mircea Mălan-Viceprimarul Municipiului Oradea, împreună cu reprezentanții Direcţiei de Management al Proiectelor cu Finanţare Internaţională, primarul localității Borș și edili din Ungaria.
Acesta este finalul unui proiect foarte important pentru comunitățile noastre. Între cele două localități Oradea și Berettyoujfalu este o distanță de aproximativ 35 de km, iar ca urmare a implementării acestui proiect, dar și a economiilor realizate, avem în total 47 km de pistă de biciclete care leagă cele două localități. Noua pistă de biciclete reprezintă și o oportunitate importantă de consolidare a relațiilor dintre comunitățile noastre. Totodată, acest proiect este un exemplu de reușită a proiectelor transfrontaliere. Mulțumesc partenerilor noștri din Ungaria, din comuna Borș, colegilor de la Primăria Oradea, precum și orădenilor care ne-au susținut pe parcursul realizării acestui proiect. (Mircea Mălan, viceprimar)
La rândul sau, deputatul în Parlamentul Ungar, Vitanyi Ferenz a precizat că acum, datorită pistei de biciclete, deplasarea între cele două țări se poate realiza și mai bine în mai multe modalități, secretarul de stat Taso Laszlo a subliniat importanța circulației pe biciclete, ca o modalitate mai sănătoasă față de celelalte mijloace de transport.
Proiectul a avut 6 parteneri: orașul Berettyoujfalu, comuna Mezopeterd, orașul Biharkeresztes, localitatea Artand, comuna Borș și municipiul Oradea.
Din valoarea totală a proiectului de 6.250.000 de Euro, municipiului Oradea i-a revenit suma de 1.290.000 de Euro din fonduri transfrontaliere, iar contribuţia municipalității a fost de 25.000 de Euro.
Dinicu Braghină
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.