S-au șters mai mult de jumătate din datoriile Stațiunii de Cercetare Palocsay
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj a preluat Stațiunea de Cercetare Pomicolă din Cluj Napoca, una dintre ultimele stațiuni de cercetare pomicole din țară.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 octombrie 2015, 10:49 / actualizat: 29 octombrie 2015, 13:17
De curând, în ședință de guvern, peste 3 milioane de lei din totalul datoriilor de 8,5 milioane, ale stațiunii au fost șterse. Va reuși universitatea clujeană să achite restul sumei și să folosească Stațiunea de Cercetare la adevărata valoare?
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a făcut publică, în ultima sa vizită la Cluj intenția de a ceda Stațiunea de Cercetare Pomicolă din Cluj Napoca, Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Pentru ca preluarea să fie mai ușoară, s-a făcut un prim pas și în privința ștergerii datoriilor. Astfel, de curând, printr-o Hotărâre de Guvern s-a renunțat la peste 5 milioane de lei din datoria istorică, rămânând, în prezent aproximativ 3 milioane 400 de mii de lei dintre care 2 milioane 400 de mii sunt datorii la buget.
Chiar și așa, suma rămasă este una prea mare de suportat pentru nou proprietar apreciază Rectorul USAMV Cluj, Doru Pamfil. El a mai precizat că această sumă nu ar trebui plătită de universitate, ținând cont de alte situații asemănătoare, din țară, în care stațiuni de cercetare au fost preluate cu datorii la zero.
Înființată în urmă cu peste 60 de ani, la stațiunea pomicolă din Cluj au fost create peste 150 de soiuri de măr, păr, coacăz negru sau vișin, dar și peste 60 de soiuri de trandafiri. Dintre acestea, 45 au fost omologate după anii 90.
În ceea ce privește cercetătorii angajați în cadrul stațiunii, la data preluării de căre USAMV salariile acestora erau restante de un an de zile a mai declarat Rectorul USAMV Cluj, Doru Pamfil.
Viitorul Stațiunii de cercetare Pomicolă din Cluj Napoca este cert. Noul proprietar are deja aprobat un business plan care cuprinde o strategie, pe durata a doi, de trecere a stațiunii pe profit.
Un interviu coplex pe această temă puteți asculta la Radio Cluj, vineri, 30 octombrie, de la ora 13.30 și tot vineri îl veți avea la dispoziție în variantă video pe www.radiocluj.ro
Alina Nechita
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.