Irina Nistor „dublează” filmul „Chuck Norris vs Comunism”
În EXCLUSIVITATE pentru Radio Cluj!
Articol editat de Carmen Sas, 30 octombrie 2015, 06:00 / actualizat: 1 noiembrie 2015, 9:09
Ideea lungmetrajului şi succesul de care se bucură!
Ne întoarcem în anii 80, când alternativa cea mai bună la cele două ore de emisie ale Televiziunii Române erau filmele de pe casetele video. Aproape în fiecare bloc exista câte un vecin care făcea seară de filme dublate de o voce incofundabilă, care a ajuns, într-o perioadă relativ scurtă, întipărită în mintea tuturor. Era Irina Margareta Nistor, cea care traducea şi dubla, clandestin, filme din limbile franceză şi engleză, în limba română.
După 30 de ani de recunoaştere naţională şi internaţională, Irina Nistor a devenit şi personaj de film. Regizorul Ilinca Călugăreanu a realizat un lungmetraj despre povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist.
Totul a început acum patru ani, când eram la Londra. Am aflat în ultimul moment că se desfăşoară un festival de analiză şi film. Ajunsă acolo, Ilinca făcea filmul festivalului şi la un moment dat, în timpul festivalului, am pus o întrebare. Ea a recunoscut vocea, s-a dus şi le-a povestit unor prieteni englez cum era virajul filmelor şi al casetelor pe vremea lui Ceauşescu şi m-au întrebat că „de ce nu fac un film”. Aşa a apărut ideea filmului. După care, trei ani de zile, Ilinca a filmat interviuri, reconstrucţii ale timpurilor respective, cum stătea lumea în blocuri şi se uita la filme, care a fost experienţa pentru mulţi dintre ei, care a fost emoţia, sau cum a recţionat miliţia şi securitatea pe vremea aia. A înregistrat toate punctele importante despre cum a funcţionat sistemul.
Pelicula, intitulată Chuck Norris vs Comunism, s-a bucurat miercuri, 28 octombrie, de o audienţă extraordinară în cinematograful Picadilly, din inima Londrei. S-au vândut toate locurile din sală. Irina Nistor mărturiseşte cu bucurie despre succesul filmului printre britanici:
A fost o seară superbă, mai ales pentru că totul s-a petrecut în centrul Londrei. „Chuck Norris vs Comunism” a ajuns chiar în cel mai nou cinematograf, Picadilly. Prezentarea a fost făcută de un critic de film foarte îndrăgit aici, care a vorbit cu foarte mult entuziasm despre film. Am reuşit să fim acolo toată echipa: regizorul Ilinca Călugăreanu, producătorul Mara Adina, directorul nostru de imagine, cea care a compus muzica şi nu în ultimul rând, sosia mea de care sunt foarte mândră, Ana Maria Moldovan. Vreau să menţionez că nu mai erau bilete. S-a vândut tot. Realmente nu mai era absolut niciun loc în sală. Am prieteni care nu au reuşit să intre la film. Mi-a făcut plăcere că erau mulţi londonezi şi români în sală. M-am bucurat în special că englezii au vrut să descopere toată perioada asta în care singura noastră salvare a fost filmul de la sfîrşitul anilor ’80 în România. Am stat, fireşte, până la sfârşit, şi apoi, preţ de o oră, a urmat o sesiune de întrebări. A fost extraordinar, nu cred că faci contact cu realitatea! Acum, pe 5 noiembrie, se împlinesc 30 de ani de când am început să traduc pe video. Faptul că lumea nu a uitat, faptul că a contat ce s-a întâmplat atunci, te face să te simţi extrem de fericit. Cred că cel mai frumos a fost aseară, când s-a terminat totul! M-au oprit oamenii să îşi facă o poză cu mine. Deci, selfie-urile au fost pe primul loc, aseară. Când am ieşit afară s-au aprins toate luminile de Crăciun pe străzile Londrei. Deci, Crăciunul meu a fost aseară!
După ce a fost recunoscut la nivel mondial, la Festivalul Sundance 2015, filmul Chuck Norris vs Comunism a ajuns şi în România, nu oriunde, ci chiar în inima Clujului, unde a fost vizionat în premieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
La Festivalul Internaţional de la Edinburgh, de anul acesta, unde filmul a avut premiera britanică, organizatorii festivalului au creat un cocktail cu numele Irina Nistor, care conţine tequila, lime şi suc de portocale.
Irina Nistor îţi doreşte ca, pe viitor, filmul Chuck Norris vs Comunism să fie premiat în cadrul Premiilor Britanice de Film BAFTA ( British Academy of Film and Television Awards).
Corina Gliguţa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.