Camil Ressu – pictorul a cărui opera păstrează valorile tradiţiei
S-a nascut in ianuarie 1880: recent s-au implinit asadar 135 de ani de cand a vazut lumina zilei si avea sa traiasca destul de agitat pana la varsta de 82 de ani.
Articol editat de Carmen Sas, 31 octombrie 2015, 10:27
Dupa propriile-i marturisiri consemnate de Romania Literara, familia lui Camil Ressu provine din regiunea Epirului, refugiata la Iasi curînd dupa 1800, din pricina persecutiilor aduse de stapînirea otomana.
Camil s-a remarcat ca un bun desenator înca din liceu si se va înscrie în 1897, la Scoala de Arte Frumoase. A fost pus ucenic in diverse ipostaze artistice dar nu-si gasea locul. Stia inca de atunci ca poate mai mult.
A intrat la facultate dar, plictisit si în dificultate financiara, paraseste Bucurestiul si se intoarce la Iasi unde, între timp, i se mutase si familia. Dar tatal sau murise.
Daca la Bucuresti scoala era excesiv de formalizata, Iasi-ul era la punctul diametral opus iar atmosfera era dramatica. Se pictau felii de harbuji, cozonaci si oua rosii. Asta nu era pentru el.
Nemultumit profund de acest peisaj artistico-academic, Ressu trece la un atelier de sculptura. Avea sa incerce si asta, dar fara prea mult succes.
Articolul integral poate fi citit AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.