Drama de la Colectiv aduce în prim plan Spitalul de Urgență
Niciun oraş din ţară nu ar putea face faţă unei catastrofe de genul celei petrecute vineri noaptea la clubul Colectiv din capitală. Inclusiv Clujul, care este al doilea centru medical al României, ar fi depăşit de numărul mare al victimelor, mai ales atunci când e vorba de arsuri grave.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 2 noiembrie 2015, 14:38
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă, spune că în urgenţă poate fi acordat primul ajutor răniţilor, dar recunoaşte că, ulterior, pacienţii cu arsuri grave ar trebui transferaţi la Bucureşti.
În acest context, Petru Şuşcă repune în discuţie problema construirii Spitalului Regional de Urgenţă, care, în astfel de situaţii, îşi arată cu adevărat eficienţa:
În aceste zile m-am gândit ce s-ar fi întâmplat dacă acest tragic eveniment s-ar fi petrecut într-un alt oraș din țară? Situația ar fi fost deosebit de dramatică.
La nivelul Spitalului Judeţean avem două secţii de chirurgie generală, avem o secţie de chirurgie vasculară. În ceea ce priveşte urgenţa, am putea să o asigurăm. Ulterior, cu siguranţă ar fi existat necesitatea de a transfera cei mai mulţi răniţi spre Bucureşti. Avem un compartiment de chirurgie plastică cu un număr de 12 paturi, din care numai 5 paturi sunt pentru arşi. Sunt foarte puţine paturi pentru arşi.
Este nevoie de un spital clinic regional de urgenţă monobloc la Cluj Napoca! Nu există termen de comparaţie. Lucrurile stau cu totul altfel, inclusiv în urgenţe, în momentul când discutăm de un spital monobloc. Circuitele, transferuri, timpii, totul… În urgenţă timpul contează foarte mult! Chiar şi câteva secunde contează. (Petru Şuşcă)
Mihai Miclăuş
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: