Ascultă Radio România Cluj Live

În Transilvania se donează sânge

CLUJ

În Transilvania se donează sânge
Foto: Donare de sânge la Sibiu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 noiembrie 2015, 11:48 / actualizat: 2 noiembrie 2015, 15:36

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj donează sânge, într-o zi obişnuită, în jur de 60-65 de persoane. În jur de 40 de persoane, majoritatea tineri, donaseră sânge luni dimineaţă, până la ora 10.00, şi cam tot atâţia aşteptau să o facă.

Unii dintre cei veniţi donau sânge pentru prima dată, dar au venit şi donatori constanţi:

Eu vin o dată la trei luni, când se poate, spune o tânără.

Da, e nevoie de sânge tot timpul. Sunt oameni care au probleme foarte serioase şi care vin şi plâng pe coridoare că au nevoie de cineva să-i ajute.

Centrul de Transfuzie sanguină acoperă, în mod obişnuit, 70 la sută necesarul de sânge pentru spitalele din Cluj şi din zonă, spune directorul său, dr. Adriana Sime. Dar, dacă oamenii s-ar prezenta să doneze în mod constant, s-ar putea acoperi necesarul de sânge şi în situaţii de criză, ca cea de acum.

Dr. Adriana Sime insistă că va fi nevoie de sânge şi în zilele următoare, aşa că la centru sunt aşteptaţi în continuare toţi cei care pot şi vor să doneze sânge.

Programul recoltărilor e între orele 07.30-13.00, dar va fi prelungit, la nevoie.

Centrul_tranfuzii (1)

 

Ioana Bindea

………………………………………………………………………………………..

SĂLAJ

Spitalul Județean de Urgență din Zalău are capacitatea de a gestiona situații de urgență în cazul unui număr mare de răniți sau persoane decedate, au anunțat luni, 2 noiembrie, oficialii unității medicale.

Potrivit reprezentanților, spitalul a trecut printr-un amplu proces de modernizare, reabilitare și extindere care îi permite să facă față unei astfel de situații, fiind extinsă și modernizată inclusiv secția de terapie intensivă, unde există cea mai mare presiune din punct de vedere medical.

În ceea ce privește activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină, aceasta așteaptă donatori pentru a trimite unități de sânge la București.

Unitatea a fost închisă sâmbătă și duminică, iar numărul donatorilor din această dimineață era mai putin de 5.

 

Adi Lungu

……………………………………………………………………………………………………

SIBIU

Sibienii s-au adunat încă de dimineaţă în faţa Centrului de Transfuzii Sanguine din curtea Spitalului Clinic Judeţean, pentru a dona sânge.

Marea majoritate a celor care s-au prezentat luni,2 noiembrie, la Centrul de Transfuzii Sanguine sunt tineri. Au venit înarmaţi cu răbdare şi cu cele mai nobile şi pure intenţii. Au venit să îşi ajute semenii care zac prin spitalele Bucureştiului, cu arsuri grave pe tot corpul, unii dintre ei în comă profundă. Vor necesita operaţii complicate, transplant de piele, numeroase tipuri de medicamente scumpe şi, chiar dacă acum nu este nevoie, va fi curând nevoie şi de sânge. Tocmai de aceea, o ţară întreagă se mobilizează să ajute cu absolut tot ce poate. La Sibiu donarea de sânge a început ieri. După o problemă de comunicare care i-a trimis pe oameni să doneze într-o zi în care centrul era închis, începând de duminică, 1 noiembrie, problema a început să se rezolve. Donarea a început cu paşi mici. Doar 50 de oameni au fost să doneze sânge, în condiţiile în care, într-o zi normală, cam tot atâţia vin. Luni însă au venit mai mulţi. Oamenii stăteau la coadă, nemâncaţi, adormiţi, dar cu dorinţa de a contribui cu ceva:

Am venit pentru că vreau să ajut. Este prima dată când donez şi mă bucur că am venit. Vreau să contribui măcar cu atât, dacă mai mult nu pot să fac pentru acei oameni momentan. Sunt cu gândul la ei şi la apropiaţii lor.

Chiar şi o picătură de sânge poate să facă diferenţa. Nu este prima dată când donez şi nici ultima. Vreau să ştiu că am făcut tot posibilul să salvez poate şi numai o viaţă.

Suntem la medicină şi suntem conştienţi de cât de important e să donăm sânge. Avem o obligaţie morală faţă de semenii noştri. Şi să nu uităm că puteam fi chiar noi în locul lor. Mai ales că nu mă laud nici cu cluburile din Sibiu. Sunt toate într-o stare jalnică, iar de dotarea care priveşte siguranţa nici nu mai vorbesc. Mi-e teamă pentru toţi cei care merg pur şi simplu să se distreze şi s-ar putea să nu mai iasă vii dintr-un asemenea local.

La Centrul de Transfuzii Sanguine s-a prezentat şi Ovidiu Sitterli, prefectul Judeţului Sibiu. S-a aşezat la coadă şi a aşteptat să îi vină rândul:

Este necesar ca toată lumea să se mobilizeze şi să facă ceva. Am venit doar astăzi pentru că am considerat că trebuie să le lăsăm spaţiu oamenilor de rând care doresc să facă un gest nobil. În această dimineaţă am venit pentru că vreau să dau un exemplu. Vreau ca lumea să ştie că şi noi suntem cu gândul la cei răniţi şi că vrem să contribuim. Sper să vină cât mai mulţi oameni să doneze. Va fi nevoie cât de curând de sânge. (Ovidiu Sitterli, prefect Judeţul Sibiu)

Cristina Bălău

……………………………………………………………………………………………………….

BISTRIȚA

UPDATE:

Sâmbătă şi duminică au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bistriţa un număr de 118 persoane, pentru a veni în ajutorul ranitilor de la incendiul din Clubul Colectiv, din Bucureşti, iar luni au mai donat sânge alte 40 de persoane. Primele cantităţi recoltate sâmbătă dimineaţa au fost trimise la spitalele din Bucureşti, dar se aşteaptă ca şi în zilele următoare cererea de sânge să se menţină crescută. Purtătorul de cuvânt al centrului bistriţean, Marius Cârcu, spune că programul de lucru al instituţiei va fi adaptat în funcţie de afluenţa donatorilor:

Au venit în aceste zile şi donatori fideli, şi donatori noi. Suntem sunaţi din două în două minute şi ni se cer informaţii privind posibilităţile de donare. Chiar dacă avem program normal, putem să îl prelungim. De la Bucureşti nu ne-au mai cerut deocamdată nimica, doar sâmbătă dimineatţă ne-au cerut plasmă, dar am înţeles că vor începe operaţiile de reconstrucţie şi va trebui sânge şi atunci. Îi aşteptăm toată săptămâna pe cei care vor să ajute, nu doar acum, pe moment. (Marius Cârcu)

Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine din Bistriţa a făcut apel la potenţialii donatori să ia în calcul prezentarea la donare în oricare dintre zilele acestei săptămâni şi în săptămâna viitoare, pentru că va fi nevoie de sânge în toată această perioadă.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Tragedia petrecută vineri seara la Bucureşti i-a mişcat profund pe bistriţeni şi foarte mulţi dintre ei au reacţionat la solicitarea autorităţilor medicale din capitală, adresată populaţiei, de a dona sânge.

Astfel că sâmbătă, 31 octombrie, încă înainte de amiază, la porţile Centrului de Transfuzii Sanguine din Bistriţa erau adunate câteva zeci de persoane, care vroiau să doneze sânge, iar personalul instituţiei s-a prezentat la munca şi, în jurul orelor 12.00 s-a început recoltarea. În total 61 de persoane au donat sânge sâmbătă, din cele peste 100 prezente la centru. Nu au donat persoanele care nu erau compatibile, din cauza tensiunii arteriale, a valorii hemoglobinei sau din alte cauze medicale, stabilite în urma sumarului control care se face întotdeauna la prezentarea unei persoane la donare.

Lucrurile au stat asemănător şi duminică, 1 noiembrie: încă de la ora 9.00 a început donarea de sânge, în prezenţa a zeci de persoane, dornice să doneze sânge pentru salvarea vieţilor aflate în pericol:

Am venit să donez sânge şi vreau să le mulţumesc angajaţilor de la Centrul de Transfuzii Sanguine pentru că şi-au făcut timp în acest week-end pentru a fi solidari cu victimele incidentului din Bucureşti. Am văzut campania promovată pe facebook şi, cum sunt donator, am considerat că, cu atât mai mult, trebuie să vin să donez sânge, acum. (donator).

Unele dintre persoanele prezente aici nu mai donaseră de mulţi ani:

Mobilizări de genul acesta, mai rar! Eu am mai donat, în urmă cu zece ani, dar de atunci nu am mai fost aici. Dar, de acum înainte cred că voi veni mai des, pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă. (donator).
Cinste lor, personalului medical şi donatorilor, deopotrivă!

 

Florin Săsărman

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

……………………………………………………………………………………………………..

SATU MARE

Prefectul judeţului Satu Mare a revenit asupra solicitării privind mobilizarea pentru donarea de sânge.

Marţi, 3 octombrie, jandarmii şi angajaţii Prefecturii vor fi primii care vor participa la campania organizată de Centrul de Transfuzie Sanguină.

Angajaţii celorlalte instituţii se vor putea prezenta pe tot parcursul lunii noiembrie, în felul acesta urmând a fi completat stocul de sânge din grupele deficitare ale CTS, şi onorate solicitările din partea spitalelor din Bucureşti.

 

Stela Tudor

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

 

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca
Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca
Reportaje miercuri, 23 octombrie 2024, 14:04

Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca

Pantofii sunt ca oamenii: dacă le acorzi atenţie şi respect, te vor respecta şi ei, spune Lazăr Vasile, unul dintre foarte puţinii pantofari...

Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca
Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO
Reportaje marți, 22 octombrie 2024, 15:11

Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO

A cincea ediție a expoziției de fotografie (On)Cool Art aduce, ca de obicei, body painting pe cicatrici oncologice. Și, tot ca de obicei, aduce...

Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO
Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului
Reportaje duminică, 20 octombrie 2024, 11:34

Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului

Peștera Vântului, cea mai lungă peșteră din România, se află în Munții Pădurea Craiului, în vecinătatea localității Șuncuiuș. La doi...

Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului
Reportaje joi, 17 octombrie 2024, 10:25

Teatru fără lumină: Cenuşăreasa din pădurea adormită şi cei trei purceluşi

Nimeni nu ştie exact cum ar trebui să arate un spectacol de teatru pentru nevăzători. Nu ne referim la teatrul radiofonic, unde imaginea mentală...

Teatru fără lumină: Cenuşăreasa din pădurea adormită şi cei trei purceluşi
Reportaje marți, 15 octombrie 2024, 12:48

300 de copii din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi

300 de copii proveniți din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi, cu care să treacă iarna care urmează.   Proiectul este coordonat de...

300 de copii din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi
Reportaje duminică, 13 octombrie 2024, 14:04

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!

Comuna Șinteu, din județul Bihor, a devenit în acest weekend un adevărat magnet pentru iubitorii de tradiții și gastronomie autentică. Aici,...

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!
Reportaje sâmbătă, 12 octombrie 2024, 14:47

Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!

”Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un omagiu adus contribuţiei de excepție a jurnalistului Eugen...

Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!