Ascultă Radio România Cluj Live

Controale în cluburile din Transilvania. Legislaţia în curs de schimbare

CLUJ

Controale în cluburile din Transilvania. Legislaţia în curs de schimbare

Articol editat de Camelia Velțan, 2 noiembrie 2015, 12:10 / actualizat: 3 noiembrie 2015, 12:41

Şedinţă cu uşile închise la Prefectura Cluj.

Reprezentanţii instituţiilor implicate în autorizarea şi verificarea cluburilor s-au întâlnit în această dimineaţă, la ora 9, dar accesul presei a fost interzis!

Câteva ore mai târziu, şeful ISU Cluj, Ioan Moldovan, a declarat că discuţiile nu pot fi făcute publice, dar poate spune, totuşi, că Primăria Cluj-Napoca va întocmi o listă completă a cluburilor din oraş, pe baza căreia vor începe controale. El a mai afirmat că există localuri autorizate de Primărie, deşi nu au avizul ISU!

Prefectul Gheorghe Vuşcan a declarat initial că va răspunde unor întrebări concrete, dar, câteva minute mai târziu, şefa de cabinet a răspuns la telefonul acestuia precizând că prefectul a intrat într-o sedinţă şi nu mai poate acorda interviul.

Lipsa de transparenţă a autorităţilor în astfel de momente este cea mai nepotrivită atitudine posibilă, fiindcă întreţine şi chiar creează o atmosferă de neîncredere şi pesimism în rândul cetăţenilor, afirmă psihologul clujean Daniel David.

 

Dan Horea

……………………………………………………………………………………………………………………..

Condiţiile pentru avizarea cluburilor sau a discotecilor impun ca sălile amenajate pentru aceste activităţi să fie separate de restul clădirii prin pereţi confecţionaţi din materiale ignifuge. Inclusiv tavanul acestor spaţii trebuie făcut din componente care nu ard şi nu se carbonizează.

Actul normativ care prevede condiţiile minime obligatorii ce trebuie îndeplinite pentru avizarea spaţiilor aglomerate mai cere şi sisteme de evacuare a fumului, aflate în partea superioară a sălii.
Aceste dispozitive trebuie să se declanşeze automat, dar e necesar să poată fi acţionate şi manual, dintr-un loc uşor accesibil.
Pentru sălile ce pot găzdui mai mult de 200 de persoane, proprietarii trebuie să asigure cel puţin două zone de evacuare, amplasate în zone diferite ale clubului.

Pe căile de evacuare nu sunt permise perdele sau oglinzi care ar putea îngreuna ieşirea oamenilor sau ar putea crea confuzie.
Uşile de la ieşirea din sala trebuie să se deschidă foarte uşor, printr-o simplă apăsare a barei de panică, iar în acest spaţiu nu sunt permise proeminenţe care pot îngreuna trecerea persoanelor.

Cluburile şi barurile îşi desfăşoară activitatea în baza unui acord de funcţionare emis de primăria de pe raza localităţii în care este deschis spaţiul.
Administraţia locală este instituţia la care se depune dosarul, după ce solicitantul a obţinut toate celelalte avize prevăzute de legislaţie.
Potrivit normelor în vigoare, un spaţiu destinat activităţilor de administraţie publică de genul cluburilor se autorizează diferit în funcţie de mai multe caracteristici printre care mărimea acestora, activităţile organizate în ele şi poziţia în care se află într-o clădire.

Purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj Napoca, Oana Buzatu, a explicat că autorizaţia de funcţionare se eliberează de o comisie din care fac parte reprezentanţi ai mai multor institurii publice:

Primăria emite un acord de funcţionare; în funcţie de suprafaţa şi amplasarea acestor baruri, fiind necesare mai multe sau mai puţine avize de la diferite instituţii. Autorizaţia PSI, de exemplu, este necesară pentru încăperi definite ca săli aglomerate, precum şi pentru spaţii având destinaţia de alimentaţie publică cu arie desfăşurată mai mare sau egală cu 200 de metri. Acest acord de funcţionare se dă atunci când dosarul depus conţine toate documentele solicitate şi se eliberează în baza unei decizii a unei comisii mixte din care fac parte atât reprezentanţi ai primăriei cât şi ai altor instituţii precum poliţia municipiului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi aşa mai departe. (Oana Buzatu)

 

Mihai Miclăuş

………………………………………………………………………………………………………………..

SATU MARE

Prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, cere şefilor de structuri aflate în subordinea MAI şi MApN, precum şi directorilor de instituţii deconcentrate să-şi autoevalueze fără întârziere responsabilităţile privind avizarea şi reglementările activităţilor de interes public.

Luni, 2 noiembrie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Colegiului Prefectural, Eugeniu Avram a solicitat revizuirea procedurilor de lucru prin efectuarea de controale ferme, urmate de măsurile care se impun în cazul constatării de nereguli care ar putea determina producerea unor evenimente nedorite:

Nu vreau explicaţii, ci măsuri şi soluţii practive. Acolo unde sunt deficienţe majore, nu ezitaţi să suspendaţi activitatea temporar sau definitiv. (Eugeniu Avram, prefect Satu Mare).

 

Stela Tudor

……………………………………

BISTRIȚA NĂSĂUD

În Bistriţa-Năsăud sunt verificate săptămânal locaţiile frecventate de elevi. Premierul Victor Ponta le-a solicitat vicepremierului Gabriel Oprea şi secretarului se stat Raed Arafat să prezinte la şedinta de guvern din săptămâna aceasta un plan general de control al cluburilor din ţară care organizează concerte sau alte evenimente publice, iar acest plan va fi adaptat în fiecare judeţ, a declarat luni, pentru Radio Cluj, Ioan Ţintean.

Până la primirea acestui plan general, prefectul a avut o discuţie prelungită cu conducerea ISU Bistriţa-Năsăud privind controlul şi modul de acordare a autorizaţiilor în acest judeţ, pentru asigurarea funcţionării în deplină siguranţă a barurilor, discotecilor şi a tuturor localurilor de acest fel.

Prefectul Ioan Ţintean le-a transmis proprietarilor acestor localuri să îşi pregătească toată documentaţia de autorizare a localurilor respective.

Vreau să transmit prin dumneavoastră încă de pe acuma celor care deţin astfel de localuri să îşi pregătească autorizaţiile şi toată documentaţia care a stat la baza eliberării autorizaţiei de funcţionare. Urmează ca atunci când se va face controlul să vedem dacă sânt îndeplinite toate condiţiile de funcţionare.

Ioan Ţintean a mai spus că în Bistriţa se fac periodic controale privind funcţionarea barurilor şi cluburilor frecventate de elevi.

Încă din luna august am avut un plan de control în care jandarmeria şi cu poliţia să verifice fiecare bar, băruleţ şi alte locaţii de genul acesta, mai ales pe cele din jurul şcolilor, care să fie controlate mai îndeaproape, adică săptămânal. De aceea, sper că la această dată să nu avem probleme deosebite pe această zonă. Aceste controale vor fi extinse şi la locaţiile din alte zone.

Autorităţile judeţene din Bistriţa-Năsăud au la dispoziţie un plan pentru accidentele cu victime multiple, denumit “planul roşu”, gestionat de ISU şi în care sânt stipulate atribuţiile fiecărei instituţii a statului care pot fi implicate într-o astfel de acţiune. Planul este conexat şi cu planurile de acţiune ale instituţiilor similare din judeţele învecinate, în special cu cele din judeţele Mureş şi Cluj.

 

Florin Săsărman

……………………………………………………………………………………………….

Clubul bucureştean nu îndeplinea niciuna dintre normele de protecţie şi securitate împotriva incendiilor, cred specialiştii în domeniu.

Cristian Şoricuţ, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în domeniu, spune că tragedia, fără precedent în România, ridică multe semne de întrebare în privinţa modului în care autorităţile locale permit unor astfel de localuri să funcţioneze: Neregulile puteau fi evitate încă de la acordarea autorizaţiei de construcţie sau de modernizare:

Prima măsură se referă la partea constructivă. Trebuie să fie realizată din materiale ignifuge, cu căi de acces şi pleacă chiar din autorizaţia de construcţie sau de modernizare. Al doilea rând de măsuri se referă, după părerea mea, la cele organizatorice. Şi al treilea rând de măsuri pe linie de securitate la incendii. Aici putem discuta de la trape de evacuare a fumului, putem discuta de instalaţii de detecţie şi alarmare, de instalaţii de stingere. (Cristian Șoricuț, expert pirotehnic)

…………………………………………………………………………………………………………..

Autorităţile au anunţat că echipe de control formate din pompieri şi poliţiști vor începe de săptămâna aceasta să controleze cluburile, discotecile, cinematografele, barurile, sau mall-urile, din toată ţara.

Secretarul de stat în ministerul de Interne, Raed Arafat a declarat că legislaţia privind prevenirea incendiilor este în curs de schimbare şi că mai sunt necesare doar câteva acte pentru a putea fi implementată.

El a explicat că amenzile nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe proprietarii de cluburi să ia toate măsurile necesare şi că, în viitor cei care nu vor fi în regulă vor putea fi chiar acuzaţi de infracţiuni penale.

 

Radio România Actualităţi

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Vineri, 24 ianuarie, zi liberă pentru serviciile cu publicul
Social marți, 21 ianuarie 2025, 12:54

Vineri, 24 ianuarie, zi liberă pentru serviciile cu publicul

Primăria Oradea anunță că vineri, 24 ianuarie, serviciile care desfășoară activități cu publicul își vor suspenda activitatea, în...

Vineri, 24 ianuarie, zi liberă pentru serviciile cu publicul
Vechea hală de legume-fructe din Piața Cetate, demolată | FOTO
Social marți, 21 ianuarie 2025, 12:50

Vechea hală de legume-fructe din Piața Cetate, demolată | FOTO

Piața Cetate se pregătește să devină un punct modern și eficient de comerț, adaptat nevoilor actuale ale orașului Oradea.   Lucrările...

Vechea hală de legume-fructe din Piața Cetate, demolată | FOTO
Accident grav în Oradea. Un șofer este resuscitat | FOTO
Social marți, 21 ianuarie 2025, 11:37

Accident grav în Oradea. Un șofer este resuscitat | FOTO

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Bihor, Alin Laza, la data de 21 ianuarie 2024, la ora 10.12, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor...

Accident grav în Oradea. Un șofer este resuscitat | FOTO
A scăzut cu 1 milion numărul apelurilor abuzive la 112
Social luni, 20 ianuarie 2025, 15:32

A scăzut cu 1 milion numărul apelurilor abuzive la 112

Numărul apelurilor non-urgente la 112 a scăzut anul trecut cu aproape 1 milion comparativ cu anii precedenți, informează Serviciul de...

A scăzut cu 1 milion numărul apelurilor abuzive la 112
Social luni, 20 ianuarie 2025, 15:10

Renunță la ajutorul social decât să muncească în folosul comunității!

Mulți beneficiari sigheteni ai venitului minim de incluziune renunță la acest ajutor deoarece trebuie să presteze muncă în folosul...

Renunță la ajutorul social decât să muncească în folosul comunității!
Social luni, 20 ianuarie 2025, 14:43

Au demarat lucrările pentru reducerea efectelor secetei

Administrația Bazinală de Apă Crișuri (A.B.A. Crișuri) a început un proiect de modernizare a infrastructurii de gestionare a apei, menit să...

Au demarat lucrările pentru reducerea efectelor secetei
Social luni, 20 ianuarie 2025, 12:15

Rețelele de socializare: impactul nociv asupra copiilor

Consumul excesiv de conţinut de pe reţele de socializare îi afectează mai ales pe copii, care nu au încă maturitatea emoţională şi...

Rețelele de socializare: impactul nociv asupra copiilor
Social duminică, 19 ianuarie 2025, 11:24

Zeci de mii de locuri de muncă vacante la nivel național

Aproape 33.000 de locuri de muncă sunt declarate vacante de către angajatori la nivel național, informează Agenția Națională pentru Ocuparea...

Zeci de mii de locuri de muncă vacante la nivel național