Numărul donatorilor de sânge creşte la Sibiu. DONAŢI ŞI VOI!
Sibienii s-au adunat încă de dimineaţă în faţa Centrului de Transfuzii Sanguine din curtea Spitalului Clinic Judeţean, pentru a dona sânge.
Articol editat de , 2 noiembrie 2015, 11:13
Marea majoritate a celor care s-au prezentat în această dimineaţă la Centrul de Transfuzii Sanguine sunt tineri. Au venit înarmaţi cu răbdare şi cu cele mai nobile şi pure intenţii. Au venit să îşi ajute semenii care zac prin spitalele Bucureştiului, cu arsuri grave pe tot corpul, unii dintre ei în comă profundă, cu căile respiratorii varză. Vor necesita operaţii complicate, transplant de piele, numeroase tipuri de medicamente scumpe şi, chiar dacă acum nu este nevoie, va fi curând nevoie şi de sânge. Tocmai de aceea, o ţară întreagă se mobilizează să ajute cu absolut tot ce poate. La Sibiu donarea de sânge a început ieri. După o problemă de comunicare care i-a trimis pe oameni să doneze într-o zi în care centrul era închis, începând de ieri problema a început să se rezolve. Donarea a început cu paşi mici. Doar 50 de oameni au fost să doneze sânge, în condiţiile în care, într-o zi normală, cam tot atâţia vin. Astăzi însă au venit mai mulţi. Oamenii stăteau la coadă, nemâncaţi, adormiţi, dar cu dorinţa de a contribui cu ceva.
Am venit pentru că vreau să ajut. Este prima dată când donez şi mă bucur că am venit. Vreau să contribui măcar cu atât, dacă mai mult nu pot să fac pentru acei oameni momentan. Sunt cu gândul la ei şi la apropiaţii lor.
Chiar şi o picătură de sânge poate să facă diferenţa. Nu este prima dată când donez şi nici ultima. Vreau să ştiu că am făcut tot posibilul să salvez poate şi numai o viaţă.
Suntem la medicină şi suntem conştienţi de cât de important e să donăm sânge. Avem o obligaţie morală faţă de semenii noştri. Şi să nu uităm că puteam fi chiar noi în locul lor. Mai ales că nu mă laud nici cu cluburile din Sibiu. Sunt toate într-o stare jalnică iar de dotarea care priveşte siguranţa nici nu mai vorbesc. Mi-e teamă pentru toţi cei care merg pur şi simplu să se distreze şi s-ar putea să nu mai iasă vii dintr-un asemenea local.
La Centrul de Transfuzii Sanguine s-a prezentat şi Ovidiu Sitterli, prefectul Judeţului Sibiu. S-a aşezat la coadă şi a aşteptat să îi vină rândul.
Este necesar ca toată lumea să se mobilizeze şi să facă ceva. Am venit doar astăzi pentru că am considerat că trebuie să le lăsăm spaţiu oamenilor de rând care doresc să facă un gest nobil. În această dimineaţă am venit pentru că vreau să dau un exemplu. Vreau ca lumea să ştie că şi noi suntem cu gândul la cei răniţi şi că vrem să contribuim. Sper să vină cât mai mulţi oameni să doneze. Va fi nevoie cât de curând de sânge. (Ovidiu Sitterli, prefect Judeţul Sibiu)
Despre situaţia cluburilor din Sibiu la momentul actual, prefectul nu a putut să ne spună foarte multe. Controale nu s-au făcut încă, informaţiile pe care instituţiile le deţin în legătură cu cluburile sibiene fiind cele pe care le-au adunat la ultimul control făcut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.
Am avut o întâlnire sâmbătă cu toate instituţiile abilitate, ISU Sibiu, Jandarmerie, Prefectură. Am discutat despre problema siguranţei în cluburi şi am demarat câteva acţiuni. Am cerut să se facă controale şi am transmis o serie de reguli care trebuie respectate de proprietarii localurilor. Vom merge mai departe cu acţiunea şi vom demara controale stricte prin toate localurile din Sibiu.
La momentul actual nu există controale făcute în ultimele zile. Singurele informaţii pe care le deţinem în legătură cu neregulile care există în cluburile din Sibiu sunt cele pe care reprezentanţii ISU le-au adunat la ultimul control mare. (Ovidiu Sitterli, prefect Judeţul Sibiu)
[Citiţi mai jos care au fost declaraţiile reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.]
Conferinţele de presă se ţin lanţ la nivel de Municipiu. Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a vorbit despre acţiunile inspectorilor din ultimii doi ani. De la 7 acţiuni în 2014, în urma cărora s-au dat 64 de sancţiuni, s-a ajuns în 2015 la 5 alte acţiuni de noapte, cu 44 de sancţiuni în localuri.
În 2014 am avut 7 acţiuni de noapte cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi alte unităţi. Au fost făcute 11 controale cu 64 de sancţiuni, 4 amenzi pe muncă fără forme legale şi 5 persoane fără contract de muncă. Pentru 2015 s-au făcut 5 acţiuni de noapte, la fel cu inspectoratele abilitate. S-au controlat 57 de unităţi, au fost 44 de sancţiuni, dintre care 13 amenzi, în valoare de 64.900 de lei, s-au dat 3 amenzi pe muncă la negru şi s-au depistat 6 persoane fără contract de muncă. Ultima acţiune a fost în septembrie-octombrie. (Adriana Faur, şef Biroul Relaţii de Muncă)
Francisc Torok, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu a declarat că localurile din Sibiu nu sunt locuri sigure.
Există şi hazard şi locuri de muncă prost definite din punct de vedere al riscurilor. Gândiţi-vă că orice club poate să ia foc. Nu putem să facem faţă la provocări pentru că există un complot social între angajat şi angajator, care nu ne permite să ne apropiem. Angajaţii sunt puşi în pericol la locul de muncă, pentru că nu sunt luate toate măsurile. Mai mult, 83% din accidente au loc din cauza comportamentelor angajaţilor la locul de muncă. Nu au pregătire profesională potrivită pentru locul de muncă. (Francisc Torok, şef ITM Sibiu)
Primăria Sibiu a dat în lucru o serie de controale la localurile din oraş, urmând ca inspectorii să meargă pe teren.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.