Reacţia clujenilor la tragedia din Colectiv
Pe gerul de duminică seara, clujenii s-au adunat în Piaţa Unirii să aducă un ultim omagiu în memoria victimelor de la clubul Colectiv, din capitală. Cu toate că erau -2 grade afară, în faţa statuii Matei Corvin era mai cald la fel ca şi sufletul celor care au ieşit să aprindă câte o lumânare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 noiembrie 2015, 13:04 / actualizat: 3 noiembrie 2015, 10:43
Sunt aici pentru orice s-a întâmplat la Bucureşti. Mi se pare o chestie destul de tristă. Nu am avut pe nimeni acolo în club la Bucureşti, dar mă gândeam că daca aş fi trăit în Bucureşti, eu personal nu as şi fost acolo, dar puteam să am pe cineva acolo. Am văzut la televizor tot ce s-a întâmplat şi nu putea să rămân indiferent. Mai ies şi eu în cluburi aici şi acum parcă totul e mai periculos, dar sper ca după acest incident, organizatorii şi patronii cluburilor vor fi şi ei mai atenţi şi nu se vor mai aprinde artificii.
Mi se putea întâmpla şi mie sau prietenilor mei. Nu îmi vine să cred. M-am gândit dacă să fiu eu mai precaută când îmi aleg clubul unde să merg, însă nu cred că eu trebuie să mă gândesc la asta, nu eu trebuie să fiu precaută. Nu eu trebuie să mă uit câte intrări şi ieşiri sunt într-un club, dacă sunt materiale ignifuge. M-aş aştepta ca autorităţile şi patronii de cluburi să ia măsuri în privinţa asta. Eu, personal, am rămas fără cuvinte. Doamne ajută!
Am un sentiment de tristeţe şi revoltă, de aceea sunt aici.
Am pus o lumânare aici pentru cei morţi, dar şi pentru cei răniţi. De acum înainte o să ne uităm mai bine unde vrem să ieşim. Să fie un loc sigur nu aşa cum a fost în Bucureşti.
Dacă tinerilor, acest incident le-a ridicat un semn de întrebare în ceea ce priveşte siguranţa în cluburi, părinţii îşi doresc cu disperare ca astfel de lucruri să nu se mai repete:
Avem o problemă foarte mare cu tinerii. Am un băiat, care este student în anul I, la matematică. Îmi amintesc cât de greu mi-a fost să îl ţin acasă în anii de liceu, dar şi acuma, pentru că el nu înţelege că ce se întâmplă acolo (n.r. Cluburi) este foarte periculos. Folosesc un laitmotiv „toţi colegii mei merg, numai voi părinţii nu ne lăsaţi. De ce toată lumea merge şi pe noi nu ne lăsaţi”. Păi pentru că este potenţial de pericol. Degeaba ne ascundem. Se vând droguri se face sex neprotejat. Nu-i acuz de rea voinţă, dar patronii de cluburi nu au cum să controleze vârsta copiilor. Se sărbătoresc zile de naştere şi banchete în cluburi. Cum poţi tu să îţi ţii copilul deoparte, când are 27 de ani? Cum poţi să îl ţii acasă când toţi colegii merg acolo? Noi părinţii şi toată comunitatea ar trebui să facem o solidaritate şi să îi obligăm pe toţi cei care au o autoritate, pompieri, primari, împreună cu noi, societatea civilă, să luăm măsuri. Nu să vină copiii şi să ne educe pe noi. Nu se poate. Vă rog foarte mult să facem cu toţii ceva să ne salvăm copiii. (reacția unei mame)
Reamintim că în seara de vineri, 30 octombrie, 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în clubul Colectiv din Bucureşti, în timp ce se aflau la un concert. Tavanul clubului a luat foc în urma efectelor pirotehnice şi în decurs de câteva minute interiorul clădirii a fost cuprins de flăcări. Alte 150 de persoane se află în stare gravă la spital, iar medicii sunt rezervaţi cu privire la viaţa a cel puţin 90 dintre aceştia.
Corina Gliguţa şi Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: