Recviem la „Alternative Muzicale”
România este în doliu după ce 31 de persoane şi-au pierdut viaţă în urma tragicului accident petrecut vineri seară la clubul Colectiv din Bucureşti. În semn de solidaritate cu victimele incendiului şi cu familiile acestora vă propun să audiem până la miezul nopţii două recviemuri: de Verdi şi Mozart.
Articol editat de Andreea Leonid, 2 noiembrie 2015, 20:52
Recviemul este o slujba religioasă pentru sufletul răposaţilor. Mulţi compozitori au încercat să extragă Recviemul din canonul bisericesc şi să-l livreze muzicii lumii. În fond, grijă pentru sufletele aproapiate care s-au dus nu e doar a preoţilor şi nu se manifestă doar în biserica. În general, compozitorii au preluat textul latinesc şi structura clasică a slujbei, adăugîndu-le muzică.
Părţile mari ale slujbei s-au păstrat şi în compoziţii, chiar dacă unii compozitori au preferat să le reordoneze. Titlul vine de la primele cuvinte ale slujbei religioase: ”Requiem aeternam dona eis, Domine”(Odihneşte-i pe ei în pace, Doamne).
Giuseppe Verdi este unul dintre compozitorii care a scris un Requiem, în 1873. Avea 60 de ani. A fost provocat de vestea morţii scriitorului şi patriotului italian Alessandro Manzoni.
În acest Requiem există momente care sînt, mai degrabă, reflecţii ale compozitorului în faţă ideii morţii în general şi a morţii sale în special. Acestea sînt momentele în care interogaţia se amestecă cu rugăciunea pentru a fortifică credinţă.
Şi Mozart a scris un Recviem. Ultima compoziţie a lui este de fapt Recviemul în Re Minor din anul 1791. Deşi doar aproximativ două treimi din lucrare au fost scrise de el şi în pofida faptului că nu este singurul recviem compus de Mozart, Recviemul în Re Minor este una dintre operele sale cele mai cunoscute şi apreciate. Mozart a murit în timpul compunerii lucrării, iar recviemul a fost terminat doi elevi ai lui.
Să aveţi o seară liniştită!
Andreea Leonid