Nenorocirile îi mobilizează pe oameni
Mobilizare fără precedent la Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare. Zeci de persoane au venit să doneze sânge, atât din dorinţa de-a fi de ajutor victimelor incendiului din Clubul Colectiv, cât şi pentru a ajuta Centrul de Transfuzie Sanguină să treacă peste criza de sânge cu care se confruntă în prezent.
Articol editat de , 3 noiembrie 2015, 15:35
Prefectul Eugeniu Avram, împreună cu mai mulţi angajaţi ai Prefecturii, dar şi cadre ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi s-au aflat printre cetăţenii care s-au prezentat în număr foarte mare pentru a dona sânge. Dacă pentru prefectul judeţului a fost o premieră, jandarmii aproape că au pierdut numărul campaniilor de donare în care s-au implicat din datoria civică de-ai ajuta pe cei ce au nevoie de sânge.
Nu sunt un donator consecvent, este pentru prima dată când donez sânge. Însă, văzând această mobilizare, mă gândesc să devin donator voluntar.(Eugeniu Avram, prefectul judeţului).
Cred că este a cincea sau a şasea campanie de donare de sânge la care particip împreună cu colegii. Întotdeauna jandarmii au fost primii care s.au mobilizat când a fost nevoie de sânge.(jandarm donator)
Vin pentru a 12-a oară să donez sânge. Împreună cu colegii jandarmi dorim să ajutăm atât victimele incendiului din Bucureşti, cât şi Centrul de Transfuzie Sanguină care se confruntă cu o criză a sângelui.(jandarm donator)
Ca în fiecare toamnă, deoarece mulţi donatori se află la munci sezoniere în străinătate, Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare se confruntă cu o criză a sângelui. Directoarea Doiniţa Crişan vorbeşte despre un deficit serios al grupelor de sânge A2 Pozitiv şi Negativ, AB4 Pozitiv şi B3 Negativ. Însă, situaţia este se cale să se schimbe în scurt timp datorită mobilizării cetăţenilor care doresc să ajute şi victimele incendiului din Bucureşti. Astfel, de la cel mult zece sau 20 de donatori pe zi în ultimele două luni, numărul acestora a ajuns acum la aproape 80.
Directoarea Doiniţa Crişan este bucuroasă, dar se întreabă de ce doar nenorocirile îi mobilizează pe oameni:
Acum, cu cei 70-80 de donatori care se prezintă zilnic, am ajuns la numărul cu care eram obişnuiţi acum două trei luni. Am rugat donatorii să se prezinte eşalonat, deoarece sângele are o valabilitate de cel mult 35 de zile. Aşa că, pentru ca stocul necesar să fie asigurat în permanenţă, şi recoltările trebuie făcute eşalonat. Oare de ce doar nenorocirile îi mobilizează pe oameni? Cetăţenii ar trebui să fie conştienţi că sângele donat poate salva mereu vieţi. (Doiniţa Crişan, director CTS Satu Mare)
Campania de donare de sânge se va desfăşura şi în oraşele Negreşti Oaş, Carei şi Tăşnad, unde se vor deplasa echipele mobile ale Centrului de Transfuzie Sanguină.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: