O nouă campanie Radio Cluj pentru românii din Villarobledo
Căutăm obiecte tradiţionale pentru un muzeu românesc la Villarobledo, Spania.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 noiembrie 2015, 10:11 / actualizat: 10 noiembrie 2015, 11:25
La un an de la inaugurarea Bibliotecii George Coşbuc din Villarobledo, la a cărei dotare cu carte a contribuit substanţial şi Radio Cluj, comunitatea românească din orăşelul spaniol ne solicită sprijinul pentru a crea un muzeu al obiectelor tradiţionale româneşti în spaţiul adiacent bibliotecii. Întrucât ştim foarte bine ce înseamnă să stai departe de locurile natale, noi, cei de la Radio România Cluj am hotărât să ne implicăm activ în acest demers, care se vrea finalizat până la sfârşitul acestei luni.
Biblioteca de carte românească a fost un eveniment pe care românii din Villarobledo îl preţuiesc foarte mult. Doamna Adelina Cucul, care coordonează activitatea Asociaţiei Anastasios, ce funcţionează pe lângă Parohia Ortodoxă Sf. Prooroc Daniel din Villarobledo, ne-a declarat că între timp biblioteca s-a completat şi cu carte spaniolă şi că aici vin şi români din alte localităţi pentru a împrumuta cărţi:
A fost o mare bucurie deschiderea acestei biblioteci, iar acum vin români şi din alte localităţi care vizitează biblioteca şi chiar împrumută carte din ea. Nu am mai adus carte românească, dar între timp am primit destul de multe cărţi în limba spaniolă, pentru că au aflat şi spaniolii de iniţiativa noastră.(Adelina Cucul)
În multe locuri din Spania, comunităţile româneşti îşi amenajază biserica în construcţii aflate la marginea oraşelor, în care altădată se desfăşurau activităţi economice. Cum, la Villarobledo lucrurile stau întocmai, parohia ortodoxă de aici are la dispoziţie un spaţiu adiacent bisericii şi bibliotecii înfiinţate anul trecut, pe care românii îl folosesc deseori pentru întâlniri şi mese comune, cu precădere cu ocazia sărbătorilor religioase şi pe care acuma ei ar dori să îl amenajeze ca pe un muzeu românesc, cu obiecte tradiţionale.
Dispunem acum de un spaţiu foarte mare, lângă biserica noastră, în care am dori să amenajăm un muzeu, un loc destinat tradiţiilor româneşti. Până acum am primit câteva prosoape şi ţesături tradiţionale românesti, dar avem nevoie de mult mai mult, de orice înseamnă obiect tradiţional românesc. Aşa că vă cerem încă o dată ajutorul, cu orice este tradiţional românesc. Dispunem de o suprafaţă de 150 mp şi cu siguranţă că muzeul va deveni un obiectiv important pentru toţi românii din zonă.(Adelina Cucul).
Scriitorul Alexandru Uiuiu, care este şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bistriţa-Năsăud, a amenajat în acest judeţ mai multe case ţărăneşti ca muzee tradiţionale. El spune că lucrurile purtate sau folosite de ţărani generaţii la rând, sunt purtătoare de valori naţionale.
Obiectele utilitare dintr-o gospodărie se umplu de vrajă, datorită folosirii îndelungate, care le dă o altă valoare. Un astfel de obiect transferat într-un alt spaţiu, iradiază toată energia aceea, tot ce a fost purtat prin generaţii. Eu sunt superîncântat de proiectul acesta şi să le dea Dumnezeu sănătate şi să-i ajute să-şi facă un loc oamenii aceia în care, depozitând în mod simplu şi elegant obiecte româneşti, să-i facă să simtă şi pe ceilalţi din comunitate că românii sânt un neam vechi şi că au valori, şi că ţin la ele.
Şi iată cum demersul început anul trecut prin adunarea de carte românească şi înfiinţarea bibliotecii româneşti de la Villarobledo se cere dus mai departe în acest an. Cu adunarea de obiecte şi veşminte tradiţionale, care să transforme un spaţiu oarecare într-un muzeu românesc tradiţional. În inima Spaniei!
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: