Obiceiurile de vânătoare ale oșenilor din anii ’60
Un album cu fotografii inedite realizate de Ioniţă G. Andron este expus în premieră la Muzeul de Artă din Satu Mare.
Articol editat de , 4 noiembrie 2015, 15:00
Denumit Vânătoarea odinioară în Ţara Oaşului, albumul este o carte-manuscris în care artistul descrie şi ilustrează în fotografii obiceiurile de vănătoare ale oşenilor în urmă cu aproximativ 60 de ani. Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop, detaliază:
Albumul are aproximativ 300 de pagini în care sunt descrise obiceiurile de vînătoare din Ţara Oaşului, dar şi experienţele trăite de autor la vînătoare în Munţii Oaşului. După estimările noastre, albumul are circa 50 de ani şi în scurtă vreme ne-am propus să-l tipărim. (Felician Pop, director Muzeul Judeţean)
Albumul- manuscris Vînătoarea odinioară în Ţara Oaşului face parte din Tezaurul fotografic Ioniţă G. Andron intrat recent în patrimoniul Muzeului Judeţean Satu Mare împreună cu cele peste 100.000 de clişee fotografice realizate de artist pe parcursul a 50 de ani.
Născut în anul 1917 în satul Racşa din judeţul Satu Mare, Ioniţă G. Andron a realizat primele fotografii în anul 1934, din ataşament pentru satul natal şi Ţara Oaşului şi în scopul conştientizării populaţiei asupra faptului că oşenii perpetuează un mod de viaţă cu rădăcini multiseculare. Cu o valoare deopotrivă documentară şi artistică, fotografiile realizate de Ioniţă G. Andron au atras aprecierile celor mai cunoscuţi critici de artă care l-au considerat pe artist cel mai mare fotograf român.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: