Taifas cu menestreli. Mircea Bodolan
Mircea Bodolan: Prietenia sa cu Vali Sterian produce cântece şi acum
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 noiembrie 2015, 11:57
Lumea folkului de la noi a făcut o adevărată pasiune, ca să nu spun obsesie, pentru Vali Sterian şi pentru muzica sa.
Cert este că omul Vali Sterian a impresionat, şi prin muzica sa, desigur, într-atât, încât aproape că nu exista folkişti din primele generaţii care să nu-l evoce.
În dialogurile Diligenţei de Bizanț, care vor putea fi citite curând în cartea “Taifas cu menestreli”, Vali Sterian este atât de des pomenit, încât ai zice că el este personajul principal al cărţii. Lucrul acesta nu se poate să nu ne dea de gândit: de ce este aşa când, se ştie, Vali a fost un om incomod pentru foarte multă lume, de la autorităţi şi până la confraţi de breaslă folk, dar se vede că a avut argumente, de vreme ce unii dintre ei mărturisesc că “s-au impăcat cu Vali” dupa moartea acestuia.
Şi ar mai fi ceva de remarcat aşa, la o prima privire: muzica de sorginte protestatară a lui Vali Sterian este cel mai des invocată, ceea ce înseamnă că folkul are nevoie de perpetuarea muzicii de atitudine. După cum realitatea zilelor noastre ne-o şi arată, aş zice!
Sunt şi acum impresionat de mărturia unuia dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Vali Sterian, pe care am înregistrat-o în miez de septembrie, la comemorarea de Clubul H din capitală şi vorbesc aici de Mircea Bodolan. Cel care mi-a declarat că relaţia sa spirituală cu prietenul său a continuat şi după moartea acestuia, de la care, iată, au trecut 15 ani şi care…produce cântece.
De aceea vă invit să ascultaţi/citiţi ceea ce ne va povesti mai departe actorul şi folkistul Mircea Bodolan.
Eu am avut o relaţie specială cu Vali, care continuă şi acum. Şi avem un mediu al nostru unde ne întâlnim în continuare. Chestie care mă mai mulţumeşte din când în când, atunci când apuc să-l mai visez. Însă visele sânt cu totul şi cu totul speciale: am avut surpriza să compunem un cântec impreună, pe care îl şi cânt.
Într-o noapte am visat, cum visez de foarte multe ori de atunci încoace, un studio care, culmea, nu seamănă cu nici unul dintre studiourile amenajate de Vali şi în care noi lucrăm şi de atunci ne întâlnim foarte des acolo în vis şi una dintre piesele pe care am cântat-o chiar şi în seara asta, am compus-o în acel studio cu Vali. Bineânţeles, după moartea lui!”.
Perioada “Casa Eliad” este un alt capitol important din viaţa lui Mircea Bodolan, pe care l-a parcurs, cum altfel, decât cot la cot cu Vali Sterian. “Bineânţeles că atunci când am avut ideea folk-clubului, cu Vali am început, cu el şi cu Doru Stănculescu. Deci, noi trei am deschis prima şedinţă a folk-clubului, care trebuia să fie doar un spectacol. Ulterior a apărut ideea unui loc cu alimentaţie publică, un loc cu emulaţie. Lucrurile s-au legat foarte frumos şi locul a devenit aşa, un fel de patrie a esenţei intelectualităţii bucureştene de o anume factură, la momentul acela. Şi a durat vreo zece ani.
Celebră a rămas în rândul apropiaţilor Casei Eliad întâmplarea în care cei doi prieteni, Mircea şi Vali s-au certat foarte tare şi s-au despărţit o vreme – dar totul nu a fost decât o farsă, aflăm acum de la Mircea Bodolan.
Eu şi cu Vali am mimat un scandal monstru între noi doi, fiind în prag să ne încăierăm; el mi-a aruncat un pahar de vin roşu în faţă şi eu o halbă de bere lui, după care el s-a ridicat şi a plecat. Bineânţeles că doar a scos maşina din parcare, a dat colţul şi a aşteptat zece minute, după care am reclamat şi eu că am o stare proastă şi am plecat. M-am urcat la el în maşină şi am plecat la el, la apartament, am râs o noapte întreagă şi am jucat yams.
În ultimii ani, Mircea Bodolan a cântat, poate, mai puţin, pentru că s-a lansat în câteva proiecte teatrale, el fiind actor de profesie. A fost director la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, pentru câţiva ani şi a încercat să se implice în înfiinţarea unui teatru profesionist la Mizil. Acum, vrea să îi sprijine pe tinerii actori, dar a constatat că teatrul românesc, în general, este în suferinţă.
Nu uitaţi, joi seara, la Radio Cluj, între orele 22.00 şi 24.00, la Diligenţa de Bizanţ aflaţi povestea în muzica folk a lui Mircea Bodolan. Cu “Raănitul dintre linii”, cu “Mătrăguna” şi alte piese, de-ale sale, dar şi de-ale altor folkişti.
Florin Săsărman