„Smoke-free” la Cluj?
Fumatul a fost interzis în toate spaţiile publice închise din România în urmă cu 13 ani, prin aplicarea legii 349/2002. Există totuşi o anumită condiţie introdusă în lege prin care barurile, discotecile, restaurantele sau cafenelele pot permite fumatul în interior. Actul normativ prevede amenajarea unor camere speciale pentru fumat izolate şi ventilate corespunzător şi care să nu depăşească 50 la sută din întreaga suprafaţa destinată clienţilor. Însă, puţine localuri din Cluj respectă această condiţie:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 noiembrie 2015, 15:39 / actualizat: 6 noiembrie 2015, 20:36
Eu vreau să se interzică fumatul în localuri, că eu nu fumez şi nu e sănătos fumatul pasiv. De fiecare dată când merg acasă de la crâşmă îmi miros hainele extrem de tare a fum. La unele concerte din localurile din Cluj nu se mai fumează pe timpul show-ului. E un început.
Nu vreau să se mai fumeze în cluburile din Cluj.
Localurile din Cluj nu prea respectă asta cu sălile separate.
Am văzut că sunt săli separate, dar tot miroase a fum în tot localul. Nu sunt închise majoritatea, cele în care se fumează.
Anul acesta senatul a adoptat o propunere legislativă la modificarea legii din 2002, prin care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise, însă ea nu poate fi aplicată, deoarece senatul nu are calitate de for decizional. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege se află, în prezent, la Comisia pentru sănătate, urmând să intre apoi în plenul Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi votul final.
Însă până atunci pe reţelele de socializare a fost creată o petiţie naţională pentru stoparea fumatului care trebuie să strângă peste 100.000 de semnături, pentru ca Parlamentul să o ia în considerare şi să o propună spre dezbatere. Pe Facebook găsiţi petiţia naţională „Stop fumatului în spaţiile publice închise”.
Un local de pe bulevardul Eroilor din Cluj, poate fi dat exemplu pentru iniţiativa luată la începutul lunii noiembrie în privinţa fumatului. Managerii au ales să transforme localul într-unul de nefumători, după ce au făcut un sondaj printre clienţi şi le-au confirmat că şi-ar dori să nu se fumeze acolo, ne-a spus Nicu Ungureanu, directorul de marketing al localului.
Rămâne de văzut totuşi dacă în 1 ianuarie 2016 vom fi un oraş cu localuri „smoke-free”(n.r. fără fum).
Corina Gliguţa
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: