Cel mai uscat loc din lume – acoperit cu flori roz
Deşertul Atacama din Chile, cunoscut drept cel mai uscat loc de pe Pământ, s-a îmbrăcat într-o superbă haină de culoare roz după un an extrem de abundent în precipitaţii. Florile de nalbă au acoperit suprafaţa nisipoasă, oferind un spectacol de culoare ce încântă sufletele.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 7 noiembrie 2015, 06:00 / actualizat: 8 noiembrie 2015, 16:54
Într-un an obişnuit. acest deşert este un loc foarte uscat.
Zona Arica, din Chile, situată în partea de nord a deşertului Atahama, deţine recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de secetă. La începutul secolului XX au trecut chiar 14 ani fără ca un strop de ploaie să cadă în regiune.
Însă în anii în care fenomenul El Niño este foarte puternic poate avea loc o abundenţă de precipitaţii în această parte a globului.
În luna martie, furtuni puternice au adus cantităţi de precipitaţii înregistrate într-o singură zi echivalente cu întreaga cantitate de precipitaţii înregistrate în ultimii 14 ani la un loc, ceea ce reprezintă un eveniment climateric neobişnuit pentru deşert –aproape 14 ani de ploaie într-o singură zi. Ploaia torenţială a cauzat revărsarea râului Copiapo, care de obicei este secat, cu mult peste malurile sale.
Inundaţiile au ucis cel puţin nouă oameni în acea zi, au distrus întregi suprafeţe de drum şi au cauzat pagube materiale majore în regiunile afectate.
Pe măsură ce fenomenul El Niño ia amploare şi precipitaţiile cresc în America de Sud. Cum zonele cu presiune atmosferică scăzută oscilează spre est în Munţii Anzi, apele calde ale Oceanului Pacific furnizează o cantitate mai mult decât suficientă de vapori de apă pentru a alimenta evenimente pluviometrice extreme.
De obicei explozia de vegetaţie coincide cu fenomenul El Niño. Florile de nalbă împânzesc deşertul Atacama la fiecare cinci sau şapte ani.
Anul acesta plantele au profitat de condiţiile meteorologice extrem de favorabile, ceea ce a dus la cea mai spectaculoasă înflorire din ultimii 18 ani.
Monica Oprişe – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Sursa: The Washington Post, Foto: Getty Images