„Mureş pe marginea ta” – cel mai vechi festival de folclor din Transilvania Ocna Mureş, 7 – 8 noiembrie 2015
Festivalul Concurs de Interpretare a Cântecului Popular „Mureş pe marginea ta”, cel mai vechi festival de folclor din Transilvania, se desfăşoară în zilele de 7 şi 8 noiembrie la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureş. Festivalul, ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, a atras în acest an 47 de tineri interpreţi din judeţe precum Alba, Mureş, Gorj, Cluj, Suceava, Bistriţa Năsăud, Dolj, Bihor, Bacău şi Tulcea. În urma preselecţiei au rămas în concurs 27.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 7 noiembrie 2015, 12:07
Festivalul debutează, astăzi, la ora 17,00, cu concursul de interpretare, iar de la ora 19,30 va continua cu recitaluri susţinute de Ansamblul „Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş şi interpreţii Virgil Moga – Alba, Dorina Oprea – Mureş, Ion Drăgan -Gorj, Ana Strâmturean – Cluj.
Duminică, festivalul cuprinde începând cu ora 17,00, Gala Laureaţilor, în care vor evolua pe rând cei mai buni dintre tinerii interpreţi înscrişi în acest an în concursul de interpretare. Evenimentul se va încheia cu recitaluri susţinute de Denisa Bărbat – Alba, Alexandru Pugna – Bistriţa Năsăud, Maria Şalaru – Bacău, Aurelia Preda – Dolj, Leontina Fărcaş şi „Mugurii de Tezaur”- Alba. Pe tot parcursul festivalului interpreţii şi concurenţii vor fi acompaniaţi de Orchestra Ansamblului „Augustin Bena” Alba, dirijor Alexandru Pal.
Festivalul Concurs de Interpretare a Cântecului Popular „Mureş pe marginea ta” este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria şi Consiliul Local Ocna Mureş şi Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureş.
Evenimentul este cel mai vechi festival de folclor din Transilvania.
Oraşul Ocna Mureş, găzduieşte în aceeaşi perioadă cu festivalul şi un simpozion naţional de folclor cu tema „Artistul între tradiţie şi actualitate”, fiind prima reuniune naţională a profesorilor de folclor din şcolile de arte din România.
Manifestarea se doreşte a fi una de ţinută la care participă profesori şi interpreţi de folclor din judeţele Harghita, Mureş, Alba, Arad, Hunedoara, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Bacău, Tulcea, Gorj, Dolj, Caraş-Severin.
Un plus de valoare are anul acesta festivalul, deoarece el este prezentat de cel care aduce în prim planul televiziunilor, folclorul autentic, românesc. De la Cluj -Napoca, Sergiu Vitalian Vaida.
Cezar Firu