Start Temps d’Images #8
Sâmbătă, 7 noiembrie, e prima seară de festival, vă recomandăm primele spectacole:
Articol editat de , 7 noiembrie 2015, 08:00 / actualizat: 9 decembrie 2015, 11:06
Sâmbătă 7 nov. Sala Radio Cluj, ora 17: Balansé (Martinica), un performance de 35 min cu un performer coregraf (Agnès Dru) și un clarinetist (Yann Lecollaire). Cu ei parcurgem culturi și stiluri de dans: Ladja (o formă caraibiană de capoeira din Martinica), hip hop, dans modern și contemporan. Ne așteptăm la un spectacol de dans fusion, dacă mi se permite împrumutul termenului din muzică.
Instruită în Ladja, un dans tradițional îmbinat cu arte marțiale din Martinica, Agnès Dru a trecut prin Compania Alvin Ailey (New York), Centrul Coregrafic La Termitière (Ouagadougou), Centrul Coregrafic Național Tour/Bernardo Montet (Tour), Heddy Maalem (Toulouse) și a colaboart cu grupul de hip-hop Zouk & Marie-Françoise Villeneuve.
În același timp, studiază filosofia la Sorbona și pedagogia la Centrul Național al Dansului din Paris. Ca beneficiară a grantului de creație CultureFrance, și-a dezvoltat solo-ul ”Eu” în timpul unei rezidențe (Apatou) și în timpul atelierelor de coregrafie la Bienala Caraibiană a Dansului (Cuba). A creat ”Kalunga” (în Salvdor) în 2013 și a fost selectată în 2015 ca unul dintre primii coregrafi participanți la proiectul pilot de cercetare P.A.R.T.S. la Bruxelles. Agnès Dru își dedică de asemenea timpul terapiei și filosofiei mișcării la Institutul Francez din Port au Prince (Haiti) și la spitalul de psihiatrie din Colson(Martinica).
Sâmbătă, 7 nov., ora 19.30, Fabrica de pensule, Sala Studio: UNTITLED. Artistul vizual Ciprian Mureșan revine la scena teatrului de păpuși (după Dog Luv) și propune un spectacol de 30 minute cu doi păpușari (Lucian Rad și Enikő Takács) și o suită de improvizații narative generate de interacțiunea celor doi păpușari cu un grup de copii, în timpul unor workshop-uri preliminarii. Umorul și inocența însoțesc aceste improvizații narative și de limbaj, dar artistul chestionează și granița aproape indistinctă dintre libertate și manipulare.
Ciprian Mureșan (n. 1977) trăiește și lucrează la Cluj. Din 2005, este editor în cadrul redacției revistei IDEA artă + societate. În 2014 a fost profesor invitat la Hochschule für Bildende Künste Braunschweig. Cele mai recente expoziții personale includ: Obstacle Racing, Hochschule für Bildende Künste Braunschweig (2014), Stage and Twist (cu Anna Molska), Tate Modern, Londra (2012), Recycled Playground, expoziție itinerantă, FRAC Champagne-Ardenne, Reims (2011), Centre d’art contemporaine, Geneva (2012) și Contemporary Art Gallery, Vancouver (2013), n.b.k. – Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (2010). Expoziții de grup (selecție): HOTSPOT CLUJ – New Romanian Art, ARKEN Museum of Modern Art (2013), Six Lines of Flight: Shifting Geographies in Contemporary Art, San Francisco Museum of Modern Art; Sounds Like Silence, Hartware MedienKunstVerein (HMKV), Dortmund; The Freedom of Sound. John Cage behind the Iron Curtain, Ludwig Museum, Budapesta (2012), Les Promesses du passé, Centre Pompidou, Musée National d´Art Moderne, Paris (2010); The Generational: Younger Than Jesus, New Museum, New York; Seducția intervalului, Pavilionul României, Bienala de la Veneția, ediția 53 (2009). (conform http://www.feeder.ro/2014/11/13/artist-talk-ciprian-muresan-salonul-de-proiecte/)
Oana Cristea Grigorescu