Ascultă Radio România Cluj Live

Artă cu ajutorul sârmei

Clujul are cel mai faimos artist român care creează adevărate opere de artă prin îndoirea sârmei.

Artă cu ajutorul sârmei
Foto: ARTBENGING

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 noiembrie 2015, 10:18 / actualizat: 9 noiembrie 2015, 12:29

Este vorba despre un tânăr de 35 de ani, care a ajuns să fie recunoscut şi peste hotare. Este singurul român recunoscut pe această linie a artei: ARTBENGING.

ARTBENGING

ARTBENGING

Eram acum 12 ani la o prietenă şi am început, la un moment dat, să modelez în jurul unui bec, care atârna din tavan. Am început să îi fac un abajur. Mă plictiseam atât de tare…am luat sârma de pe jos şi am început să modelez.

Aşa a început Paul Cordoş să creeze adevărate opere de artă ajutat de o sârmă şi de un patent. Este artist, însă atelierul lui nu are un şevalet, culori sau instrumente de cioplit, ci o canapea şi un scaun pe care stă şi creează.

Se inspiră din tot ce vede în jurul lui. Realitatea îl ajută să creeze obiecte decorative, portrete, umeraşe personalizate, bijuterii, pandantive, accesorii şi suporturi de şerveţele. Are şi gînduri de viitor…doreşte să realizeze tablouri.

ARTBENGING.

ARTBENGING.

A devenit cunoscut destul de repede. A început cu comenzi de la prieteni şi cunoscuţi. În tot ceea ce face pune pasiune şi descoperă continuu noi tehnici de modelaj din sârmă.

Am studiat singur şi studiez şi acum tehnici de modelaj. În fiecare săptămână cred că descopăr ceva nou şi cel mai important este că descopăr forma, pe care o transpun in sârmă, indiferent că este vorba despre o clădire, o cană de cafea sau un microfon.

Sunt într-o competiţie cu mine. Succesul meu se rezumă la faptul că păstrez o singură linie, piesele pornesc dintr-un punct şi se opresc în altul. Asta este inedit. Mai ştiu o singură persoană în Statele Unite ale Americii, care mai face aşa ceva, doar că la altă scară.

R: Ştiu ca şi străinii au auzit de tine!

Am început la Paris, mai timid, cu instalaţii de street art. Acolo am fost descoperit de cineva şi mai târziu am fost invitat să susţin performanţe live, în care făceam piese, pe loc, pentru oameni. Fiecare spunea ce îşi dorea.

Mai târziu, am fost invitat la Viena, unde am stat pentru 3 zile în piaţa de Crăciun din Spietelberg. Acolo am reuşit să ofer celor prezenţi o serie de lucrări cu tematică de Crăciun, dar şi personală.

R: Care sunt cele mai cerute piese de artă create din sârmă?

Cele mici care, în general, se realizează uşor şi sunt oferite drept cadouri, pentru sufletul fiecăruia. În ultima vreme promovez portrete.

R: Spune-ne mai multe despre expoziţia Legends.

Acum am o expoziţie în Cluj. Am expus deja în câteva locaţii. Urmează să duc expoziţia la Bucureşti şi Sibiu. Sunt portrete de legendă, toate realizate într-o singură linie: Audrez Hepburn, Tarantino, Daniel Craig, Liza Minelli.

Au prins foarte bine la public. Am descoperit ideea aceasta în urmă cu câteva luni şi mi-am întotdeauna să fac portrete care să reprezinte exact trăsăturile şi personalitatea omului.

R: Cine sau ce te-a inspirat?

Există un artist la Paris … am început să fac interpretări după schiţele lui şi acestea se regasesc în expoziţie. Colaborez mai mult cu street artişti decât cu artiştii plastici.

Pentru viitor îmi doresc un nivel de cunoaştere şi recunoaştere mai mare decât am acum.

Cred că o să depăşesc cu siguranţă toate graniţele. Ţelul meu este să mă autodepăşesc, să fiu mult mai bun şi mai creativ. Anul viitor voi lansa o expoziţie nouă: tablou combinat cu sârmă.

Paul Cordoş obişnuieşte să ofere cadouri personalizate prietenilor şi cunoscuţilor. M-am bucurat să aflu, la finalul interviului, că mă număr şi eu printre ei. Am primit un microfon de jurnalist creat doar dintr-un singur fir metalic, la fel cum sunt realizate toate operele sale de artă. Este semnătura lui de artist.

ARTBENGING

ARTBENGING

Lucrările lui pot fi admirate pe www.artbending.ro sau pe pagina sa de Facebook cu acelaşi nume.

Reportajul poate fi ascultat AICI:

 

Corina Gliguţa

Fotograful între artă și comercial
Poveștile noastre sâmbătă, 20 august 2016, 06:00

Fotograful între artă și comercial

Radu Constantin Ilea a absolvit Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu”, secția foto/video/ procesare computerizată a imaginii, la Cluj, în...

Fotograful între artă și comercial
Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Poveștile noastre vineri, 19 august 2016, 06:00

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]

Spunem povești cu împărătese la 700 de ani de atestare a Clujului ca oraș. Împărătesele care au locuit la Cluj sau doar au trecut prin...

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Ziua internațională a pisicii negre
Poveștile noastre miercuri, 17 august 2016, 06:00

Ziua internațională a pisicii negre

Multe superstiții care au în cantrul lor această minunată felină cu blana de culoarea nopții, au „supraviețuit” de-a lungul...

Ziua internațională a pisicii negre
Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre marți, 16 august 2016, 06:00

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor

Cluj-Napoca este capitala neoficială a Transilvaniei, şi chiar dacă (probabil!) nu veţi găsi acolo vampiri, în schimb puteţi explora castele,...

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre sâmbătă, 13 august 2016, 06:00

Satele unite ale Maramureşului

Irlandezul Peter Hurley, stabilit de 22 de ani în România, în Maramureș, vă invită la cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre...

Satele unite ale Maramureşului
Poveștile noastre vineri, 12 august 2016, 06:00

La ce să fii atent când cumperi o locuință

Când ai în plan o nouă achiziție de locuință ești pus pe fapte mari, se zice. Ideea este, ca atunci când alegi, decizia să să fie cea mai...

La ce să fii atent când cumperi o locuință
Poveștile noastre miercuri, 10 august 2016, 10:14

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august

Dacă este august, sunt Perseidele. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre roiurile de meteori activi...

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august
Poveștile noastre duminică, 31 iulie 2016, 08:34

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave

Nu e voie să zici negri americani ci afro-americani, nu e voie să zici ţigani ci romi, nu e voie să zici handicapaţi (nici măcar oameni cu...

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave