Gellu Naum- scriitorul avangardist care a mutat centrul lumii la Bucuresti
Gellu Naum, scriitorul avangardist care a mutat, pentru o vreme, centrul lumii la Bucureşti a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi ai veacului 20, dar a avut un destin special, atât în viaţă, cât şi în cariera literară.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 noiembrie 2015, 09:53
Faima şi recunoaşterea alternau cu marginalizarea şi autoexcluderea, însă opera lui Gellu Naum e mai mult decât poezia izvorâtă din suprarealismul mijlocului de veac 20.
Este emblema unui creator care a pus România pe harta literară a lumii.
Tatăl lui Gellu Naum a murit la Mărăşeşti, la doar un an după ce devenise părinte, iar o generaţie mai târziu, poetul şi-a vazut din nou ţara în razboi, fiind şi el trimis pe frontul de răsărit.
A fost la un pas de moarte însă gloanţele şi bolile l-au iertat. Întors din război pune bazele grupului de poeţi suprarealişti români care, între 1945 şi 1947, au impresionat lumea literară a vremii.
Gellu Naum devenea cel mai important reprezentant român al suprarealismului şi unul din ultimii mari poeţi europeni suprarealişti. Andre Breton, fondatorul acestui curent literar şi mentor al tânărului Naum în Parisul anilor 30 afirma atunci că adevăratul centru al lumii s-a mutat la Bucureşti.
Articolul integral poate fi citit AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.