Inginerul, cioban la oi
A renunțat la viața de oraș în Cluj Napoca unde a terminat facultatea și a decis să se facă cioban.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 noiembrie 2015, 06:00
Tânărul Călin Condor a ales să facă ceea ce îi place mai mult: să crească oi. S-a întors în Dobrocina, localitatea sa natală, situată la doar câțiva kilometri de granița cu județul Cluj, o localitate în care au mai rămas doar câțiva localnici trecuți de prima tinerețe. Tânărul este sprijinit de fratele său, Cosmin, dar și de tatăl lor. Cresc împreună sute de mioare într-o fermă pusă la punct.
Inginerul m-a poftit la ferma sa într-o dimineață friguroasă de noiembrie. Cu pălărie pe cap, cu suman gros de lână și cizme de cauciuc, tânărul inginer mă poftește în căsuța de lângă stână, cu tavan din grinzi, cu paturi acoperite cu țoale și pereți văruiți într-un albastru țipător. În sobă trosnește focul, iar laboșul de friptură se frige pastrama de oaie. Într-un alt laboș fierbe laptele de oaie peste care Călin aruncă făina aspră de mălai. Mămăliga este gata, iar friptura cu sos de asemenea.
Pe masa groasă din lemn este așezat stergarul, iar lângă cârnațul afumat, brânza de burduf, slana groasă afumată, sarea, pita de casă și păhăruțul cu pălincă.
După așa un prânz a urmat ieșitul la animale. Călin îmi mărturisește că îi sunt dragi, ca a devenit o afacere de familie de care se ocupă de la 5 dimineața până la 11 noaptea, dar de care este foarte mândru.
Adi Lungu
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: