Ascultă Radio România Cluj Live

Adevărul despre cafea și tensiune arterială

Cafeaua are o reputație proastă. Unul din argumentele împotriva acestei băuturi este că, din cauza conţinutului ridicat de cofeină, ea poate provoca hipertensiune arterială, care, la rândul ei, poate conduce la un atac de cord.

Adevărul despre cafea și tensiune arterială

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 noiembrie 2015, 06:00

Potrivit cercetătorului italian Giuseppe Grosso, cafeaua nu măreşte riscul de hipertonie, ea doar creşte tensiunea arterială pentru câteva ore. Interesant este faptul că tensiunea arterială în urma consumului acestei băuturi creşte doar la persoanele care nu beau des cafea. Persoanele care preferă cafeaua amară dezvoltă un fel de rezistenţă, a explicat cardiologul Krishan Shah:

În cazul în care organismul nu este obișnuit cu cofeina, atunci când este consumată, vasele de sânge se contractă, determinând o creştere a tensiunii arteriale. Acest proces durează câteva ore și apoi totul revine la normal. Schimbarea nu este dăunătoare și nu poate duce la hipertensiune arterială cronică. Doar la o lună de la utilizarea cofeinei, acțiunea acesteia încetează, iar organismul devine ‘imun’ împotriva ei, susţine cardiologul Shah. Medicul susţine chiar că persoanele cu tensiunea arterială crescută pot bea o ceașcă sau două de cafea pe zi.

Cercetarea efectuată de Giuseppe Grosso demonstrează nu numai că această băutură nu provoacă hipertensiune arterială, dar chiar reduce riscul de hipertonie la persoanele care consumă 3-4 căni pe zi şi nu fumează. Cafeaua este benefică datorită conţinutului său de magneziu și antioxidanți.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate