Bisericuţa din Parcul Sportiv “Iuliu Haţieganu” va fi gata în curând
Articol editat de , 9 noiembrie 2015, 13:53
O bisericuţă din lemn, identică cu cea care a fost construită pe vremuri, în Parcul Babeş, de medicul Iuliu Haţieganu, se înalţă în acelaşi loc. Construcţia a început în această toamnă, cu meşteri aduşi din Maramureş, şi s-ar putea încheia până la mijlocul lunii noiembrie. De la Universitatea “Babeş-Bolyai”, care administrează parcul, am aflat că bisericuţa urmează să fie inaugurată înainte de Crăciun.
Bisericuţa, de fapt un altar cu trei părţi deschise, va fi o copie fidelă a bisericii construite de Iuliu Haţieganu în amintirea fiului său, care a murit timpuriu.
Ioan Uţiu, fost director al Parcului Babeş, a condus timp de câţiva ani şi Asociaţia “Iuliu Haţieganu”, care a schimbat numele parcului din Victor Babeş în Iuliu Haţieganu.
“Profesorul Iuliu Haţieganu, în urma morţii copilului său, a decis să facem ceva pentru copiii altora, ceva ce am fi făcut şi pentru copiii noştri, adică să facă mişcare. Copilul lui, dacă făcea sport, spunea el, ar fi învins boala. Şi aşa a început construcţia parcului sportiv. /…/ Îl cunoscusem pe Iuliu Haţieganu în 1958, cu un an înainte de a muri. Am participat la o conferinţă în care a vorbit despre educaţia fizică şi am rămas extrem de impresionat. Şi de atunci mi-am pus întrebarea de ce parcul sportiv se cheamă Victor Babeş, şi nu Iuliu Haţieganu, pentru că el a construit parcul. Şi a venit momentul 1992, când am putut să schimb numele parcului.” (Ioan Uţiu, fost director al Parcului Babeş şi al Asociaţiei “Iuliu Haţieganu”)
Fostul director îşi aminteşte că în altarul din parc se făceau, periodic, cununii ale sportivilor legitimaţi la Clubul Sportiv “Universitatea” Cluj.
Altarul a fost distrus de un incendiu la începutul anilor ‘80. Poveştile care au circulat despre un foc care ar fi fost pus de comunişti sunt infirmate de cei care ştiu cum au stat lucrurile.
“În 1982, niste copii s-au jucat în primul etaj al bisericuţei, au aprins nişte lumânări şi s-a aprins biserica. Dat fiind că era o biserică destul de veche şi şindrila era deja uscată, într-o jumătate de oră a ars de tot. Vâlvătaia a fost uriaşă, degeaba au venit pompierii, pentru că biserica era în flăcări şi nu avea ce să mai fie salvat”, povesteşte decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Vasile Bogdan.
Acum, bisericuţa se înalţă din nou. L-am găsit la faţa locului pe Grigore Hotico din Ieud, al cărui fiu, Vasile Hotico, conduce echipa de meşteri în lemn care, din 1990 încoace, a mai construit vreo 20 de biserici, în ţară, dar şi în Franţa, pentru Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale, şi în Suedia. El spune că lucrul la altarul din Parcul Sportiv “Iuliu Haţieganu” va fi gata până la sfârşitul săptâmânii, la intrarea în postul Crăciunului.
Aşa cum a fost şi în vremea doctorului Iuliu Haţieganu, altarul din parcul care îi poartă numele va avea un caracter multiconfesional.
Text/foto: Ioana Bindea