Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj Napoca, în pericol
Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj Napoca a primit notificare de evacuare a spaţiului în care funcţionează.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 noiembrie 2015, 16:21
Imobilul a fost retrocedat vechilor proprietari care acum vor să vândă intreaga clădire contra sumei de un milion de euro.
Acţiunea moştenitorilor vine pe fondul negocierilor care se poartă cu o comisie a primăriei, ce îşi exercitase dreptul de preemţiune asupra unei părţi a clădirii, în care funcţionează muzeul.
Pentru cei 220 de metri pătraţi aflaţi în negociere, proprietarii au solicitat 600.000 de euro. Directorul muzeului, Carmen Ciongradi, spune însă că evaluarea făcută de primărie arată ca preţul real este la jumatate din suma cerută.
Am primit din partea moştenitorilor două somaţii de evacuare, prin firme de executori judecătoreşti. Noi dorim păstrarea acestui spaţiu ca Muzeu de Istorie a Farmaciei, pentru că este important nu numai pentru oraşul Cluj ci şi pentru întreaga ţară. Aici a funcţionat o farmacie neîntrerupt, timp de aproape 400 de ani. Vechea structura şi mobilierul sunt originale. Deci n-o să mai găsiţi un al doilea spaţiu ca acesta în toată Europa. (Carmen Ciongradi)
Muzeul Farmaciei funcţionează într-o clădire construită în secolul al XVI-lea, în care s-a deschis în 1573 prima farmacie din Transilvania. Aceasta a funcţionat neîntrerupt până în perioada interbelică, când spaţiul a fost transformat în muzeu. În prezent, în Muzeul Farmaciei aici sunt expuse peste 3000 de piese de patrimoniu.
O soluţie ar fi ca Hotărârea Consiliului Local privind dreptul de preemţiune să fie modificată şi să se cumpere întreaga clădire. Atunci suma solicitată de moştenitori ar fi la nivelul preţului pieţei şi n-ar mai exista probleme. În restul spaţiului am putea amenaja o expoziţie despre istoria Clujului. Sau putem expune o parte din mumiile pe care Muzeul de Istorie a Transilvaniei le are în custodie. (Carmen Ciongradi)
Dreptul de preemţiune al primăriei Cluj Napoca asupra clădirii în care funcţionează Muzeul Farmaciei expiră la sfârşitul acestui an.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.