Cu salcâmi, sau fără?
Articol editat de , 10 noiembrie 2015, 15:46
Cel mai mare eveniment de împădurire cu ajutorul voluntarilor din România va avea loc sâmbătă, 14 noiembrie. Iniţiativa “Plantăm fapte bune în România” se desfăşoară la nivel naţional şi aparţine Asociaţiei EcoAssist. Acţiunea va avea ca rezultat plantarea mai multor sute de mii de puieţi.
Organizatorii afirmă că îşi doresc ca oamenii să afle care sunt etapele prin care trece o pădure până ajunge la maturitate, beneficiile pe care le are o pădure matură pentru mediu şi pentru oameni, implicându-i concret în acest demers.
În judeţul Cluj, 600 de voluntari vor planta 15.000 de puieţi de salcâm pe o suprafaţă de 3 hectare, în comuna Viişoara.
“Ne îngrijim de o plantare în momentul plantării, în anii următori intervenim pentru a îngriji plantaţia, astfel încât în câţiva ani să facem o pădure, să împădurim, până la urmă.” (Daniel Baciu, coordonatorul acţiunii pentru judeţul Cluj)
O conferinţă de presă organizată pe malul Someşului, care urma să popularizele acţiunea, s-a transformat într-o dezbatere pe marginea oportunităţii plantării salcâmului (în fotografie).
Biologul Mátis Attila susţine că salcâmul e o specie invazivă şi că plantarea lui ar face mai mult rău decât bine. El mai spune că, dacă acţiunile de împădurile sunt lăudabile, ele trebuie făcute cu responsabilitate şi cu consultarea unor specialişti în biologie şi ecologie, privilegiindu-se speciile native.
Acţiunea de plantare a fost organizată cu sprijinul Ministerului Mediului şi al Regiei Romsilva, ai căror specialişti au oferit puieţii. În urma obiecţiilor apărute în ultimul moment, organizatorii spun că vor cere mai multe păreri de la specialişti.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, 1000 de puieţi de stejar roşu decorativ vor fi oferiţi clujenilor gratuit, pentru a fi plantaţi. Puieţii vor fi disponibili la un stand în incinta Iulius Mall, sâmbătă, 14 noiembrie, începând cu ora 10.00, precizează Cristina Mârza, profesor de geografie, voluntar în cadrul acţiunii.
Informaţii suplimentare pe site-ul plantamfaptebune.ro.
Text/foto: Ioana Bindea