Resuscitare prin sponsorizare
Două ciocane pentru reflexe, un adaptor electrod cu ac concentric, 75 de electrozi cu ace concentrice, trei tensiometre şi, foarte important şi deloc scump, un transductor tip creion pentru aparatul eco dopler vascular.
Articol editat de , 10 noiembrie 2015, 18:00
Tragem linie şi adunăm costurile de achiziţie: 9.956 de lei. Atât au costat dotările pe care cu sprijinul financiar din partea operatorului oficial de apă, Apaserv, Crucea Roşie Satu Mare le-a cumpărat pentru Secţia Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean. Una dintre cele mai grele secţii, dacă ţinem cont de gravitatea cazurilor care sunt tratate aici.
Cu toate acestea, pentru a cârpi lipsurile cu care se confruntă de ani de zile, şefa secţiei, medicul Marioara Aniţaş, spune că este nevoită să apeleze la sponsorizări, pentru că spitalul nu are bani:
Am făcut nenumărate adrese de-a lungul anilor. Anul ăsta am făcut cel puţin două referate în sensul ăsta, când în sfârşit ni s-a răspuns şi ni s-a spus că nu sunt bani. Deşi Neurologia, prin internările zilnice, aduce un venit important spitalului. Avem toate competenţele pentru a pune diagnostice de calitate, dar nu avem infrastructură. (Marioara Aniţaş, şef Secţie Neurologie)
Marcela Papici, managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, recunoaşte că au fost depuse numeroase referate privind lipsa dotarilor, nu doar din partea Neurologiei. Recunoaşte şi că 10.000 de lei cât au costat dotările asigurate acum de Crucea Roşie, este o sumă foarte mică în comparaţie cu cât de necesare au fost acestea. Dar degeaba, dacă datoriile spitalului sunt foarte multe, iar banii foarte puţini:
Au fost depuse numeroase sesizări nu doar din partea Secţiei Neurologie, ci din partea tuturor secţiilor. Necazul este că banii fiind foarte limitaţi, iar datoriile foarte mari, oricât de ieftine ar fi dotările de care este nevoie, nu le putem cumpăra. (Marcela Papici, manager Spitalul Judeţean Satu Mare)
Preşedinta Filialei Satu Mare a Crucii Roşii, Rodica Borlan spune că a venit în sprijinul Secţiei Neurologie după ce a aflat despre lipsuri de la medicii care lucrează aici. A fost nevoie apoi de generozitatea unui sponsor, după care dotările nou nouţe au ajuns la Neurologie:
La solicitarea medicilor am făcut o listă cu cele necesare, după care am făcut rost de sponsorizare şi am cumpărat ce era nevoie. Avem noroc că noi putem cumpăra, fără costuri suplimentare, multe lucruri cu bani puţini. (Rodica Borlan, preşedinte Crucea Roşie Satu Mare)
Cu pacienţi mulţi, majoritatea imobilizaţi la pat, cu cazuri foarte grave, Neurologia are nevoie nu doar de dotări care costă foarte puţin, ci şi de o reabilitare cap-coadă, fiind singura secţie din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare unde cele câteva reparaţii din ultimii 30 de ani au fost făcute tot cu ajutorul sponsorilor.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.