Siguranța în sălile de spectacol din Transilvania
În momentul în care te duci la un spectacol, gândul îţi zboară la piesa pe care actori sunt pregătiţi să ţi-o prezinte sau la concertul pe care îl aștepți de ceva vreme. Nicidecum nu te gândeşti la avizele de funcţionare ale sălii de spectacol sau la câte extinctoare există ori câte uşi de evacuare sunt.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 noiembrie 2015, 10:45 / actualizat: 13 noiembrie 2015, 14:40
Din cauza evenimentului nefericit petrecut recent în Bucureşti, iată că se ridică şi această întrebare: Cât de în siguranță suntem noastră într-o sală de spectacol?
Ne-am propus, așadar, să aflăm în ce măsură sălile din Transilvania oferă siguranță spectatorilor care le trec pragul.
Rodica Tulbure a deschis uşa Teatrului Național din Cluj şi a stat de vorbă cu directorul artistic Ştefana Pop Curşeu şi directorul tehnic Costel Pojonie.
De la Naționalul clujean ne îndreptăm spre Casa de Cultură a Studenților, împreună cu Anca Mureșan.
Directorul Casei de cultură a Studenților Cluj, Flavius Milăşan.
De la Cluj mergem la Satu-Mare, unde Casa de Cultură a Sindicatelor a funcţionat ani la rând fără măsuri speciale de protecţie împotriva incendiilor, cu excepţia căilor iniţiale de acces, respectiv de evacuare.
Cladirea este prevăzută cu trei spaţii pentru organizarea de evenimente – sala mare, cu 500 de locuri, sala mică, folosită de Centrul Cultural GM Zamfirescu – cu 198 de locuri şi amfiteatrul – cu 70 de locuri.
Directorul Gyure Rotariuc Ludovic afirmă că primele măsuri oficiale pentru asigurarea sistemelor de protecţie împotriva incendiilor au fost luate anul trecut, odată cu realizarea investiţiilor privind sistemul de încălzire a imobilului.
Anul acesta, în luna mai, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Someş au fost depuse toate documentele pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, dar aceasta nu a fost eliberată deocamdată de către ISU
Potrivit directorului Gyure Rotariuc Ludovic, construcţia Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare a început în anul 1976, iar primul spectacol, cu sală arhiplină, a avut loc în 23 august 1985, fără ca imobilul să fie prevăzut cu hidranţi sau sisteme de stingere a incendiilor.
Și Teatrul de vară din Bistrița are probleme cu autorizarea spațiului pe care-l folosește. Ne explica Florin Săsărman.
Sălile de spectacol din Municipiul Sibiu sunt complet echipate şi pregătite să facă față unui eventual incendiu.
Până să primim raspunsul oficial am verificat și situația sălilor de spectacol din Alba-Iulia, împreună cu reporterul nostru, Cezar Firu.
Ascultându-i pe reporterii noștri ne-am convins că putem păși cu încredere în majoritatea sălilor de spectacol din Transilvania.
Rămânem însă cu tristețea că, pentru a intra în legalitate, unele instituții s-au precipitat cu obținerea avizelor abia după tragedia de la București, pe principiul că merge și așa… doar a fost ok până acum.
Redacția