Taxele şi impozitele pe 2016 – schimbare bună sau rea?
Administraţia locală a stabilit taxele şi impozitele pe anul 2016, în urma unei dezbateri publice. Dacă anumite categorii au suferit creşteri infime, restul se bucură de scăderi avantajoase.
Articol editat de , 12 noiembrie 2015, 15:18
Conform reprezentanţilor administraţiei locale, creşterile dar şi scăderile taxelor şi impozitelor pentru anul viitor sunt stabilite pentru a menţine un anumit echilibru în buget. Codul fiscal a eliminat impozitarea suplimentară aplicată persoanelor fizice care au două sau mai multe clădiri în proprietate.
Printre modificări se regăseşte şi impozitarea terenului de sub clădiri. Dacă până acum impozitarea se făcea doar pe terenurile neconstruite, de acum înainte se va impune şi pe terenurile construite. Pentru că marea majoritate a sibienilor deţin clădiri rezidenţiale şi pentru a atenua impactul asupra acestora odată cu introducerea impozitului pe teren, cota valorii impozabile asupra clădirii va fi redusă de la 0,1 la 0,08%.
Eu am propus pentru 2016 reducerea cotei la 0,08 din simplul motiv că de anul viitor se impozitează şi terenul de sub imobile, ceea ce ar împovăra plătitorul de impozite şi aici mă refer la marea majoritate a locuitorilor. Dacă noi menţinem impozitul la 0,1, impozitul îi creşte cu 39 de lei pentru că se impozitează şi terenul. Dacă am merge la cota maxima de 0,3, impozitul ar fi 498 de lei.
Noi am propus pentru 2016, o cotă de 0,08%, ceea ce presupune o creştere cu 7 lei a impozitului, deci o sumă suportabilă. (Astrid Fodor, primar interimar al Municipiului Sibiu)
Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că impozitele şi taxele au suferit o creştere. Indiferent cât de mică ar fi, ei spun că este totuşi un adaos la banii pe care îi dădeau până acum şi nu sunt de acord cu schimbarea.
Nu sunt de acord cu ele, dar ce putem face? O să le plătim aşa cum sunt.
Nu cred că e ok. Sunt nou în ţară şi nu prea înţeleg legile, dar oricum nu mi se pare o schimbare bună. Am venit în România de ceva vreme şi pot să spun că asta este una din marile mele probleme.
Noul Cod Fiscal prevede de asemenea ca majorările de întârziere să scadă de la 2% la 1% pe lună din valoarea restantă.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.