Teatrul Gong fruntaş la măsurile împotriva incendiilor
Sălile de spectacol din Municipiul Sibiu sunt complet echipate şi pregătite pentru a înfrunta un incendiu.
Articol editat de , 12 noiembrie 2015, 09:32
Reprezentanţii sălilor de spectacol din Sibiu şi-au luat toate măsurile de prevenire împotriva incendiilor şi sunt pregătiţi să acţioneze în caz de nevoie. Ţinând cont de faptul că astfel de săli găzduiesc la fiecare spectacol câteva sute de oameni, acestea s-au echipat corespunzător cu extinctoare, detectoare de fum şi suficiente ieşiri de urgenţă. Afirmaţiile sunt făcute de reprezentanţii instituţilor în ale căror incinte sunt sălile de spectacol.
Adrian Tibu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret Gong Sibiu spune că teatrul este una dintre cele mai sigure instituţii de spectacol în ceea ce priveşte securitatea la incediu.
Instituţia noastră are o autorizaţie obţinută în anul 2007. Clădirea este dotată cu sistem de alarmare incendiu, detectoare de fum la subsol şi în sălile de spectacole, instalaţie de pornire apă din tavan la subsol şi în depozitul pentru decoruri, 8 butoane de alarmare montate pe casa scărilor şi pe cursive, 17 hidranţi cu furtun de interior, 3 stingătoare de tip G3, 2 stingătoare tip G2 şi 28 de stingătoare P6, precum şi un pichet de pompieri. Acest pichet e practic un dulăpior în care avem găleţi, cască, topor şi tot echipamentul prevăzut în legislaţia în vigoare. De asemenea, sala de spectacole de la parter are prevăzute două uşi de evacuare la intrarea în sală şi 4 uşi la ieşirea spre curtea interioară, precum şi 2 ventilatoare pentru evacuarea fumului în caz de incendiu, iar sala de la etaj are 2 uşi de evacuare la intrarea în sală şi casa scării, din spaţiile scenei, până în curtea interioară a teatrului. (Adrian Tibu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret Gong Sibiu)
Pe al doilea loc la nivel de municipiu se află Filarmonica de Stat, acolo unde doar sala mare are 10 ieşiri de urgenţă.
În momentul de faţă, la Sala Thalia din Sibiu există 36 de stingătoare, 10 ieşiri de urgenţă din sala mare de concert, sala este prevăzută cu o centrală de avertizare a incendiului şi un sistem automat de stingere a incendiului. Avem de asemenea un rezervor de 300 de metri cubi de apă şi 10 hidranţi poziţionaţi în sală. De asemenea, în 26 octombrie a avut loc un control al ISU Sibiu, fără a fi identificate probleme. (Laurenţiu Străuţ, purtător de cuvânt al Filarmonicii de stat)
Casa de Cultură nu se lasă nici ea mai prejos, în condiţiile în care găzduieşte numeroase spectacole.
Sala este sigură. Nu avem nevoie de aviz pentru că este o construcţie mai veche, dar avem o neregulă în sensul în care trebuie să facem evaluarea de risc a încăperilor, pe care o vom face vineri cu un expert evaluator de la Cluj, după care vom merge la ISU. În rest, avem toate dotările necesare împotriva incendiilor. (Marius Vingerzan, directorul Casei de Cultură Sibiu)
Din păcate, în ciuda insistenţelor de a afla şi poziţia oficială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, răspunsul se lasă în continuare aşteptat.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.