Teatrul, posibilă disciplină şcolară
Teatrul ar putea fi o disciplină facultativă în şcoli.
Articol editat de , 13 noiembrie 2015, 13:52 / actualizat: 16 noiembrie 2015, 12:58
Asociaţia Teatrul Vienez de Copii organizează sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 10:00, în sala Auditorium Maximum din Cluj, conferinţa Teatrul în educație.
Proiectul își propune să introducă teatrul ca disciplină facultativă ȋn ȋnvăţământul preuniversitar românesc și se adresează deopotrivă copiilor, adolescenților, cadrelor didactice și părinților.
Conferinţa se va desfăşura sub Patronajul Doamnei Ministru Federal al Educaţiei şi Femeii din Austria, Gabriele Heinisch-Hosek, şi al E.S. Ambasador al Republicii Austria la Bucureşti, Gerhard Reiweger
Evenimentul cumulează, pe de o parte, experiența anului trecut: conferinţa „Teatrul în educaţie” Bucureşti 2014, desfășurată în perioada 16 – 18 octombrie 2014 (cu participarea și instruirea a 120 de cadre didactice din București, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Dolj, Galați, Constanța, Timiș, Prahova, Sibiu) și, pe de altă parte, rezultatele obținute în urma implementării de către cadrele didactice instruite anterior, a metodei actriţei şi regizoarei Sylvia Rotter în școli, în cursul anului curent. Au fost făcuți deja pași semnificativi către lărgirea orizontului mai multor copii și profesori.
-implicațiile atelierelor de teatru în dezvoltarea și comportamentul copiilor și
-abordarea creativă a procesului de predare prin jocuri și tehnici teatrale;
-ateliere de formare ȋn teatru de copii a 60 de cadre didactice din ȋnvăţământul preuniversitar din Cluj, în metoda Sylviei Rotter de lucru cu copiii;
-prezentarea şi distribuirea volumului de pedagogie teatrală „Sus cortina…pentru viață!”, scris de Sylvia Rotter și Brigitte Sindelair;
-prezentarea rezultatelor obţinute de către cadrele didactice din ţară ca urmare a aplicării, în predarea la clasă sau pregătirea trupelor de teatru, a cunoştinţelor şi competenţelor dobândite în urma participării la atelierele de formare organizate în cadrul conferinţei de anul trecut din Bucureşti.
Invitaţi ca vorbitori sunt specialişti şi profesionişti cu experienţă în domeniul educaţiei teatrale, pedagogiei teatrale, psihologiei şi neurologie. (Sabina Topală – reprezentant Teatrul Vienez de Copii -„Copiii joacă teatru”)
Folosind metode de pregătire lingvistică, tehnici de respiraţie şi exerciţii de ritm, atenţie, memorie, improvizaţie, lucru în echipă, copiii învaţă să fie mai încrezători în ei înşişi şi să interacţioneze unii cu alţii, să-şi dezvolte expresia lingvistică şi fizică, într-o atmosferă de auto-descoperire. Teatrul combină atât de multe lucruri… Dar cel mai important este faptul că teatrul te face să te simţi viu. ( Sylvia Rotter, Preşedinte și fondator al Teatrului Vienez de Copii.)
Noi încercăm să atragem atenția asupra beneficiilor pe care teatrul și jocul de teatru le au asupra dezvoltării fizice și psihice a copiilor . Încercăm să oferim profesorilor mijloace creative de a-și preda materiile. Chiar dacă este teatru în educație nu ne adresăm doar celor care fac teatru, ci și cadrelor didactice care predau celelalte materii. Exercițiile pe care noi le facem cu copiii pot fi preluate și folosite în procesul didactic.
Este țelul nostru să introducem teatrul ca materie opțională în școli. (Sabina Topală, reprezentantul Teatrul Vienez de Copii)
60 de cadre didactice prezente la conferință vor beneficia de o sesiune de ateliere de formare în metoda actriţei şi regizoarei Sylvia Rotter, la Palatul Copiilor Cluj.
Rodica Tulbure
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.