Cine sunt, de fapt, teroriştii din „Statul islamic”?
„- Câţi ani ai tu?
Articol editat de Carmen Sas, 15 noiembrie 2015, 09:59 / actualizat: 15 noiembrie 2015, 15:40
– 6.
– De unde ai venit aici?
– Din Belgia.
– Şi ce vrei să faci când vei fi mare?
– Să le tai capetele necredincioşilor din Belgia.”
Acest dialog apare într-o înregistrare postată pe YouTube de teroriştii din organizaţia autodenumită „Statul Islamic” şi ilustrează perfect cele două caracteristici ale grupării: lipsa completă de omenie şi de scrupule, precum şi respectarea ad literam a unor versete coranice pervers selectate.
Teroriştii din „Statul islamic” n-au nici o jenă în a îndoctrina copii mici, pentru a-i transforma în ucigaşi sau/şi atentatori sinucigaşi, iar din Coran folosesc doar versete care le susţin crimele, cum ar fi 47:4 („nu căuta pacea cu necredincioşii, ci taie-le capetele când îi prinzi”). Problema este că vechile scrieri religioase aparţin unor vremuri de mult depăşite, când viaţa unui om nu valora aproape nimic. De aceea, a veni în sec. XXI cu astfel de justificări pentru omoruri sadice este inacceptabil.
Această organizaţie criminală are două denumiri: Statul Islamic din Irak şi Levant sau Statul Islamic din Irak şi Siria (ISIS). Liderul ei este un terorist cunoscut de toate serviciile de informaţii din lume, numit Abu Bakr al-Baghdadi. Nefiindu-i de ajuns titlul de şef, el s-a autoproclamat, din 2013 până în 2014, emir, iar de atunci încoace, calif al aşa-zisului Stat Islamic.
Ideologia promovată de ISIS este fascismul islamic, care pretinde supunerea întregii lumi în faţa reprezentanţilor Islamului şi dominaţia asupra tuturor teritoriilor care, vreodată în istorie, au fost sub administrare sau ocupaţie musulmană. Religia oficială a ISIS este Islamul salafist sunnit.
În fapt, actualul Stat islamic este o ramură a celebrei Al-Qaeda, din care s-a desprins în 2013. Cauza separării ţine de ambiţiile liderilor. Şeful Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, i-a cerut lui Abu Bakr al-Bagdadi să lase în pace Siria şi să-şi vadă de Irak, fiindcă împotriva preşedintelui sirian Bashar Al Assad urma să lupte organizaţia teroristă numită Frontul Al-Nusra. Al-Bagdadi a refuzat ordinele şefului Al-Qaeda, drept urmare a intrat în conflict armat cu cei din Al-Nusra în primele luni ale anului 2014.
A urmat un şir ameţitor de succese militare, soldate cu ocuparea unui întins teritoriu din Irak şi Siria, inclusiv terenuri petroliere care, prin vânzarea de ţiţei către Turcia, finanţează o parte din cheltuielile „califatului”.
Reportajele despre decapitări, asasinate în masă, ucideri cu pietre, arderi de viu şi alte sadisme comise de ISIS au început să curgă. În paralel, o intensă campanie de recrutare pe internet a atras în rândurile teroriştilor mii de tineri din toată lumea, inclusiv din Occident. Spălarea pe creiere a atins cote incredibile, astfel încât, la un moment dat, recruţii se plângeau că e nevoie de pile ca să ţi se aprobe o misiune sinucigaşă şi, pe cale de consecinţă, acces la cele 72 de fecioare din Paradisul lui Allah.
Foarte interesantă este controversa privind originea reală a ISIS.
Naivii consideră că ea este un fel de tumoare a Coranului.
Cine studiază problema ceva mai adânc, descoperă, cu uluire, că, de fapt, atât Al-Qaeda cât şi ISIS au fost create pentru a lupta cu inamicii de la un moment dat ai Statelor Unite.
Al-Qaeda a luat fiinţa în anii ’80, cu deplinul sprijin al CIA, pentru a lupta împotriva ocupanţilor sovietici în Afganistan. După 1989, în lipsă de sovietici, Osama bin Laden şi-a îndreptat atenţia către interesele americane, cu urmări deja cunoscute.
Actualul ISIS a fost, de asemenea, puternic susţinut de americani, spune senatorul republican Rand Paul.
„ISIS există și a crescut mai puternic pentru că „șoimii” din partidul meu i-au oferit arme fără discernământ. Ei i-au creat pe oamenii ăștia. ISIS este peste tot în Libia pentru că aceiași „șoimi” au fost încântați de războiul lui Hillary Clinton din Libia. Au vrut mai mult ca ea”.
Rand Paul i-a acuzat de agravarea situației în legăură cu Statul Islamic pe președintele Barack Obama și pe Hillary Clinton. Pe de altă parte, Abu Yusaf, comandant ISIS, afirma și el în august 2014 că unii membri ai Armatei Siriene Libere (adversară preşedintelui Al Assad), pregățiți de ofițeri americani, turci și arabi, dezertaseră și se alăturaseră ISIS.
Prin 2013, relatările presei occidentale deveniseră ridicole. Cei din ISIS erau prezentaţi ca luptători pentru libertate şi democraţie când luptau în Siria dar, imediat ce treceau graniţa în Irak, erau prezentaţi ca terorişti!
Intervenţia armatei ruse în teatrul de război din Siria a zdruncinat serios poziţiile ISIS, iar încetarea susţinerii americane va duce, în scurt timp, la dispariţia acestei organizaţii criminale.
Putem doar spera că nu va fi creată alta în locul ei, mai „orientată” către interesele marilor puteri.
Deocamdată, ISIS se laudă cu atentatele din Franţa şi anunţă altele, tot în Occident.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.