Solidaritate, vigilenţă, luciditate
Articol editat de , 16 noiembrie 2015, 15:30
Clădirile importante ale lumii strălucind în culorile Franţei, flori şi lumânări în faţa instituţiilor diplomatice sau culturale franceze, intonarea Marseillaise-ei şi momente de reculegere, tot atâtea gesturi de solidaritate, după atentatele de la Paris.
Solidaritatea, o atitudine puternică în faţa actelor de barbarism. Directorul Institutului Francez Cluj, Benoît Bavouset, spune că a simţit-o din plin şi din partea românilor, a instituţiilor publice clujene, a universităţilor, care au luat parte, duminică, la momentul de reculegere.
„În Franţa, atentatele au afectat mai ales tineri, care se aflau locuri de convivialitate, de întâlnire – restaurante, săli de spectacol, pe stadion – , locuri care au de-a face cu ideea de fraternitate. Şi trebuie să luptăm pentru a ne păstra valorile, cultura, ceea ce face unitatea noastră.”
La Cluj, în faţa Institutului Francez, flori, lumânări şi afişe. “We stand for Paris”. “L’humanité vaincra”. Humanitatea va învinge.
O doamnă în vârstă se opreşte să se roage pentru cei ucişi fără nicio vină. Ar trebui să fim mai vigilenţi, spune ea. Dacă invit pe cineva în casă, nu vreau să îmi spună că nu îi plac mâncarea mea şi obiceiurile mele. Să nu se răspundă violenţei cu violenţă, spune o altă femeie, care se opreşte în faţa clădirii împreună cu un copil. Mă gândesc la ei, îmi pare rău pentru toată Franţa, spune un bărbat, care adaugă: uitaţi-vă la mesa de la Notre Dame…
Important e să nu cedăm emoţiilor – şi să nu amestecăm lucrurile, spune Benoît Bavouset.
„E un moment în care trebuie să rămânem uniţi, dar şi lucizi. Să nu amestecăm teroriştii cu islamul, ar fi cel mai rău lucru. Nu trebuie să stigmatizăm o populaţie care se găseşte pe teritoriul nostru şi care, zi de zi, munceşte şi acţionează şi pentru Franţa”.
Uniţi, lucizi, dar vigilenţi, mai spune directorul Institutului Francez. Iar solidaritate înseamnă şi organizare, şi respectarea măsurilor de securitate impuse de autorităţi.
Activităţile publice ale Institutului Francez vor fi reluate de joi, 19 noiembrie. Lucrurile trebuie să îşi urmeze cursul. Spectacolul care a fost anulat, luni, la Cluj, va fi reprogramat pentru luna ianuarie, şi nu anulat.
La fel, conferinţa privind schimbările climatice de la Paris, programată la sfârşitul lui noiembrie, trebuie sa aibă loc, tocmai pentru că va fi vorba despre sensul pe care îl vom da societăţii noastre de mâine, spune Benoît Bavouset.
„Cred că e important să putem să ne exersăm în continuare libertatea de gândire. Terorismul nu trebuie să ne împiedice să discutăm provocările viitorului. Iar acestea sunt răspunsuri la întrebarea: Cum să facem să trăim împreună în mod rezonabil?”
Ioana Bindea