Guvernul Cioloș, pe repede înainte
Guvernul de tehnocraţi al lui Dacian Cioloş se naşte greu, în ciuda susţinerii majoritare a parlamentarilor, speriaţi de scurtarea mandatelor în caz de alegeri anticipate.
Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2015, 13:24 / actualizat: 18 noiembrie 2015, 11:12
Lista iniţială a miniştrilor a fost modificată de două ori până acum, ambii potenţiali demnitari fiind evident nepotriviţi pentru funcţiile în cauză.
Lipsa de experienţă a tânărului Andrei Baciu într-ale managementului public de top, combinată cu picanteriile din trecutul său apropiat, l-au determinat pe domnul Cioloş să-l scoată de pe listă, locul lui la Sănătate fiind luat de un manager clujean de spital cu un CV adecvat.
O situaţie mai ciudată s-a produs la Justiţie, unde candidata iniţială, Cristina Guseth, a primit avizul Comisiilor Juridice, deşi îi lipsesc studiile de specialitate, iar legătura ei cu instanţele se rezumă la activitatea de oengistă în umbra Monicăi Macovei.
Marți, 17 noiembrie, dimineaţă, s-a aflat că şi doamna Guseth a căzut de pe listă, urmând ca locul ei să fie luat de un tânăr cu o activitate prestigioasă în domeniu, Mihai Selegean. N-au trecut nici 3 ore şi s-a anunţat schimbarea modificării, propunerea finală pentru Justiţie fiind Raluca Prună, expert în cadrul Comisiei Europene.
Dată fiind viteza cu care s-a încropit noul guvern, nici programul prezentat n-avea cum să fie definitiv. Ca atare, marți, dimineața, 17 noiembrie, la Parlament au ajuns 7 pagini de modificări la cele 13 depuse luni, 16 noiembrie.
Au fost eliminate prevederile referitoare la organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin şi comasarea tuturor alegerilor din anul electoral 2016. Se promite doar creşterea numărului de secţii de votare peste hotare şi informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele.
Se extinde mult capitolul dedicat Transporturilor, care în varianta de marți, 16 noiembrie, fusese expediat la modul telegrafic.
Foarte important, guvernul Cioloş se angajează să pună în aplicare majorările de salarii votate recent de Parlament şi să reducă deficitul bugetului de pensii.
Cum vede un expert în economie acest program? Emil Culda, cunoscut auditor clujean.
Conţinutul foarte vag cu care s-a venit în prima variantă, precum şi ultimele schimbări, nu denotă altceva decât improvizaţie. Acestui program de guvernare n-ar trebui să-i lipsească chestiunile esenţiale care ţin de îmbunătăţirea mediului economic şi de afaceri, inclusiv aplicarea Codului Fiscal. M-aş fi bucurat ca în acest program, tocmai pentru că strada a strigat „Corupţia ucide” să fie prevăzut un sistem eficient de transparentizare a cheltuirii banului public, fiindcă lipsa de transparenţă conduce la corupţie. Deocamdată avem aşa ceva doar pe hârtie. (Emil Culda)
Guvernele de tehnocraţi au un avantaj consistent faţă de cele politice, anume că nu depind de părerea publicului, ceea ce le permite să ia masuri impopulare, dar necesare.
Condiţia de bază pentru a reuşi este, însă, credibilitatea, pe care tehnocratul o poate câştiga doar printr-o prestaţie ireproşabilă.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.