Seminar “Petru Rareş şi bistriţenii”
La Centrul German din Bistriţa are loc marți, 17 noiembrie, seminarul “Petru Rareş şi bistriţenii”, organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului şi Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca.
Articol editat de Carmen Sas, 17 noiembrie 2015, 12:40
Vor susţine conferinţe pe tema istorică dată IPS Andrei Andreicuţ, acad. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, acad. Nicolae Edroiu, directorul Institutului de Istorie “George Bariţiu” din Cluj-Napoca şi pr. Prof Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB din Cluj-Napoca.
Acad. Ioan Aurel Pop: Petru Rareș a fost pentru noi, ardelenii, un precursor al lui Mihai Viteazul. Un aspect despre care astăzi se vorbește mai puțin. Petru Rareș a avut ideea pictării bisericilor și pe exterior. Datorită lui Petru Rareș, legăturile părților locuite de romani, din nordul Transilvanei cu Moldova s=au consolidat foarte mult. Cel mai prielnic moment pentru înființarea Episcopiei Vadului a fost intervenția moldovenilor din 1531, în Transilvania, sub Petru Rateș.
Prof. Pr. Ioan Chirila: Episcopia Vadului a ființat circa 150 de ani. Episcopii de Vad erau hirotoniți la Suceava. Modul în care s-au implicat domnitorii moldoveni în Transilvania, le-a permis românilor de aici să înțeleagă mai bine fraternitatea lor cu moldovenii. Conferințele susținute insista pe ipoteză ca Petru Rareș a fost un precursor la lui Mihai Viteazul, ca unificator al românilor din Transilvania cu cei de peste munți. Ca domnii moldoveni au consolidat în Transilvania unele teritorii românești.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.