Provocarea CuGeT, prima etapă
Articol editat de , 19 noiembrie 2015, 13:50
Ce înseamnă www? Cine e fondatorul facebook? Acestea au fost întrebările cele mai simple. În schimb, Cine a compus muzica baletului Lacul Lebedelor? e întrebarea care le-a dat cel mai mult de furcă elevilor din clasele IX-X care au participat la prima etapă a olimpiadei CuGeT.
Iniţiativa Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni aparţine Asociaţiei Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, care doreşte să impună „moda” de a fi educat.
Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” a fost una dintre cele 22 de şcoli participante la prima etapă a concursului. De înscris, se poate înscrie în competiţie orice tânăr cu vărsta sub 25 de ani, până în data de 10 decembrie. Prima ediţie CuGeT continuă, cu alte etape, până la primăvară, când va avea loc marea finală.
Miercuri, 18 noiembrie, s-a derulat prima etapă, cu subiecte pe două niveluri, pentru elevii claselor IX-X, respectiv XI-XII.
„Cu siguranţă, participarea la această competiţie îi va stimula., îi va motiva, le va dezvolta dorinţa de a citi, plăcerea de a descoperi lucrurile pe care probabil că nu le-au cnoscut până în acest moment./…/ Într-o perioadă dominată de o tehnologie care pune frână lecturii, este o provocare şi pentru profesori, pentru dascăli, de a găsi acele modalităţi de a apropia elevul de carte.” (Smaranda Graur, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai”)
Pe măsura derulării olimpiadei, întrebările testelor vor creşte în dificultate. Premiile consistente puse în joc (le găsiţi pe www.cuget.afacj.ro) sunt una dintre motivaţiile participanţilor. Rezultatele ar putea fi însă cu bătaie mai lungă, aşa cum îşi doresc iniţiatoarele proiectului – şi cum speră şi profesorii care corectează testele, ca voluntari.
„Pentru noi, reprezintă o provocare, şi pentru cadrele didactice, dar şi pentru elevi, ceva altfel, ceva poate mai aplicat la nevoile societăţii în care trăim. O iniţiativă care vine de la oamenii de afaceri şi care e, atunci, poate un pic mai pusă în practică decât teoria pe care – cu toţii o ştim – o promovează şcoala. E o activitate inedită, din multe puncte de vedere.” (Anca Marc, consilier educativ, profesor de limba română la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”)
Aşa cum şi-au dorit şi iniţiatoarele proiectului, olimpiada CuGeT a captat, de la bun început, interesul unui public mai larg decât cel căruia îi este direct adresată. În imagine, alături de elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, ziarişti şi organizatori, fotograful Dan Bodea, răspunzând la întrebările testului-grilă.
Text/foto: Ioana Bindea