Ştefan Odobleja – precursor mondial al ciberneticii
Un vizionar, om de ştiinţă, dar şi o persoană de o calitate deosebită. În Drobeta Turnu Severin există o şcoală care îi poartă numele, la fel ca şi localitatea în care s-a născut acesta. Ştefan Odobleja, căci despre el este vorba, părintele ciberneticii a plecat din Mehedinţi să impresioneze o lume întreagă cu viziunea sa despre ştiinţele exacte.
Articol editat de Carmen Sas, 19 noiembrie 2015, 08:35
Ștefan Odobleja, născut la 13 octombrie 1902, în Valea Izvorului, Mehedinţi, a fost filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate, pe care el însuși a denumit-o „psihologia consonantistă“. Însemnările sale despre medicină, filosofie și literatură i-au adus numele pe buzele multor oameni. Prin activitatea sa în domeniul ciberneticii și-a atras ostilitatea regimului comunist, iar spre sfârșitul vieții s-a aflat sub supravegherea organelor de securitate, spune fiul său Ştefan Odobleja jr.
Citiţi articolul integral AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.