Emoțiile pozitive determinate de operele de artă pot combate boala
Arta chiar vindecă: cercetătorii spun că emoţiile pozitive determinate de operele de artă pot combate boala.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 noiembrie 2015, 10:00
Cercetătorii de la Universitatea California din Berkeley spun că studiile au pus în evidenţă puterea vindecătoare a artei şi a naturii, care stimulează sistemul imunitar.
Admirarea unor monumente naturale precum Grand Canyon sau a unor opere de artă de genul Capelei Sixtine, sau ascultarea piesei muzicale Ave Maria de Schubert pot ajuta la combaterea bolilor, prin reducerea nivelului de compuşi chimici care provoacă inflamaţii ce pot duce la diabet, atacuri de inimă sau alte maladii.
După cum au arătat două experimente separate la care au luat parte mai mult de 200 de tineri adulţi, persoanele care sunt impresionate de operele de artă sau de peisaje naturale înregistrează un nivel mai scăzut de compuşi care provoacă inflamaţii. Se ştie de mult timp că o dietă sănătoasă însoţită de un somn adecvat şi de exerciţii fizice determină o mai bună apărare a organismului în faţa bolilor fizice şi psihice.
Dar noul studiu, publicat în revista Emotion pune în evidenţă rolul pe care îl au emoţiile pozitive asupra sănătăţii oamenilor.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: